Noile plafoane de impozitare pentru microîntreprinderi. Se renunță la rata de rentabilitate minimă

Marti, 26 Septembrie 2023, ora 05:33
11208 citiri
Noile plafoane de impozitare pentru microîntreprinderi. Se renunță la rata de rentabilitate minimă
Guvernul a renunțat în ultimul draft la măsura trecerii la impozit pe profit microîntreprinderile cu afaceri peste 60.000 de euro care au o rată de rentabilitate de minimum 30%. FOTO: Unsplash.com

Regimul microîntreprinderilor se află printre formele de organizare juridică ce au suferit cele mai puternice modificări de impozitare conform ultimului proiect de Lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Noile reguli prevederi presupun faptul că o companie care intră în categoria microîntreprinderilor și realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an (300.000 de lei) vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro.

Guvernul a renunțat în ultimul draft la măsura trecerii la impozit pe profit microîntreprinderile cu afaceri peste 60.000 de euro care au o rată de rentabilitate de minimum 30%. Printre justificările guvernanților se află premisa că majoritatea companiilor care intră în categoria microîntreprinderilor înregistrau cifre de afaceri foarte ridicate și profituri care sunt impozitate la cote mult mai scăzute decât se aplică în cazul altor forme de organizare juridică.

Numărul de microîntreprinderi care pot fi deținute a rămas la 3, fără condiția de maxim 25% din acțiuni, declarația pe trimestrul 4 anticipată fiind eliminată.

Noile cote de impozitare ale microîntreprinderilor

Conform prevederilor, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

  1. 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
  2. 2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

În cazul în care, în cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microîntreprindere, depășesc nivelul de 60.000 euro – sau 300.000 de lei –, sau microîntreprinderea începe să desfășoare activitățile prevăzute în lista menționată mai sus de coduri CAEN, începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situații, este aplicabilă cota de impozitare de 3%.

În situația în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere nu mai desfășoară activitățile menționate și veniturile nu depășesc nivelul de 60.000 euro, începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situații, este aplicabilă cota de impozitare de 1%.

Mai mult, dacă persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. 2 obţin venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplică și pentru veniturile din aceste alte activităţi.

Cotele de impozitare aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii condițiilor prevăzute în noua lege sau ca urmare a exercitării opțiunii trebuie să comunice organelor fiscale competente ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor.

Cum justifică Ministrul Finanțelor noile plafoane

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat la începutul lunii septembrie că 420.000 microîntreprinderi „rămân cu impozit de 1%, în 3% avem 166.000 de microîntreprinderi și dacă adăugăm rata de rentabilitate, doar 56.000 firme din 176.000 firme migrează către spre sistemul de impozit pe profit, din simularea noastră. Dar rămân 420.000 de firme cu 1% și 120.000 de firme rămân cu 3%”.

Acesta a justificat măsura și prin faptul că marjele de impozitare din prezent rezultă în contribuții cu mult sub nivelul cifrelor de afaceri și profiturilor segmentului de microîntreprinderi în prezent:

”Discuțiile aprinse pe care le-am avut pentru microîntreprinderi au pornit de la contextul în care astăzi ne aflăm cu 390.117 microîntreprinderi, 250 de miliarde de lei cifră de afaceri, 66 de miliarde de lei profitul net și 2,5 miliarde plătite la bugetul de stat. Practic la 15 miliarde de euro profit net se plătește 500 de milioane de euro impozit pe profit”, a declarat Marcel Boloș.

Ce tip de companii pot fi considerate microîntreprinderi

Pentru a putea fi caracterizată din punct de vedere fiscal ca microîntreprindere, o persoană juridică trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

  • a realizat venituri, altele decât cele obținute din desfășurarea următoarelor activități: în domeniul bancar; în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii; în domeniul jocurilor de noroc; de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale;
  • a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
  • a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro;
  • capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și autoritățile locale;
  • nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#microintreprinderi, #microintreprinderi impozit profit, #microintreprinderi impozit profit ANAF, #masuri fiscale guvern , #Modificari fiscal bugetare 2023