Guvernul alocă 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România. Domeniile care vor fi finanțate prioritar

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 18:15
7010 citiri
Guvernul alocă 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România. Domeniile care vor fi finanțate prioritar
500 milioane euro vor fi alocate pentru dezvoltarea microelectronicii FOTO Pixabay

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat debutul unor dezbateri dedicate găsirii și implementării unor investiții inovative în microelectronică.

Ministerul Economiei pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat între 10 ianuarie – 4 februarie.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat încă din luna decembrie un buget de 500 milioane euro pentru un proiect de microelectronică, care este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care vor fi dezvoltate trei centre de producţie şi centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România.

Pentru alte două proiecte se vor aloca câte două milioane euro anual: Planul Naţional Geologic şi Strategia de Dezvoltare a Competitivităţii.

Prin aceste trei proiecte care se vor implementa în 2022 ministrul Economiei spunea că se doreşte punerea unei baze pentru dezvoltarea şi reindustrializarea economiei naţionale.

"Este evident interesul european, dar și potentialul național având rezervate 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR. Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investiție include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituțională, cercetarea academică și sistemul educațional la toate nivelele.

În acest sens, sunt sprijinite două paliere importante: pe de o parte cercetarea aplicată și de cealaltă parte, transpunerea rezultatelor cercetării în piață prin facilitarea first industrial deployment", a declarat miercuri Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Ministerul Economiei pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat în perioada 10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.

Aplicațiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei, urmând ca după recepționare, până la 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.

Desemnarea proiectelor naționale și alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ținând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivată în urma deciziei Comisiei Europene și printr-o Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT.

Uniunea Europeană a definit componentele și sistemele microelectronice ca fiind condiția esențială a unei digitalizări sustenabile.

Investițiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care și-au manifestat intenția de a participa 19 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale și de securitate în Europa.

România are o tradiţie în domeniul microelectronicii

”Prin finanțările prevăzute în PNRR, România are posibilitatea să contribuie la eforturile europene, bazându-se pe tradiția sa în domeniu, pe existența unor centre de excelență și pe unitățile industriale ale căror activități contribuie la lanțul valoric al microelectronicii și tehnologiei comunicațiilor”, arată Ministerul Economiei.

Vor beneficia de sprijin financiar proiectele cu o puternică componentă inovatoare, care pot include și investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale. Acestea trebuie să se integreze în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT și să poată fi incluse într-una din cele patru teme ale acestuia: anume Sense, Think, Act și Communicate.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, vorbea în luna decembrie de faptul că România are o tradiţie în domeniul microelectronicii.

”România are o tradiţie în domeniul microelectronicii, dar în ultima perioadă am devenit integratori: cumpărăm produse pe care le integrăm şi după aceea le exportăm. Ne dorim să dezvoltăm un ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, să includă centrele de dezvoltare naţională şi universităţi, astfel încât să putem să asigurăm produsele necesare pentru industria auto, dar şi alte sectoare ale economiei naţionale.

Acest ecosistem are la bază un program de finanţare prin PNRR şi, de asemenea, se încadrează în documentul strategic în care România a fost inclusă. România face parte din acest grup al ţărilor care doreşte să dezvolte un astfel de ecosistem, sunt alte 19 ţări. Dar avem în acest moment companii care îşi doresc să dezvolte centre de producţie şi de inovare în România", a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în luna decembrie.

Prin bugetul prevăzut în PNRR, 500 milioane euro, autoritățile vor să dezvolte trei centre de producţie şi centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România, a adăugat oficialul.

Un alt proiect se referă la Strategia de Dezvoltare a Competitivităţii, vorbind de industria prelucrătoare, unde se doreşte creearea de poli de colectare şi de procesare a produselor,astfel încât să producem şi să consumăm produse româneşti.

Un alt treilea proiect este Planul Naţional Geologic. Programul Geologic Naţional a fost reglementat prin lege în 2018, dar nu au fost adoptate încă normele de aplicare.

"Vrem în 2022 să aprobăm aceste norme de aplicare şi să trecem la treabă. Vrem să identificăm materiile prime care pot fi folosite în industria prelucrătoare şi, de asemenea, să dezvoltăm clustere de producţie, astfel încât să scăpăm de acel element pe care îl vedem mai peste tot: România este exportator de materii prime. România pate fi producător şi trebuie să fie producător de produse necesare atât economiei româneşti, cât şi economiei Europene şi să îşi folosească aceste resurse", a mai spus atunci ministrul.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#microelecronica, #economie, #PNRR , #proiecte fonduri