Război în Mexic după arestarea fiului regelui mexican al drogurilor „El Chapo”. Aeroportul din Sinaloa a fost atacat

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 12:20
8593 citiri
Război în Mexic după arestarea fiului regelui mexican al drogurilor „El Chapo”. Aeroportul din Sinaloa a fost atacat
Violențe în Mexic după arestarea fiului lui El Chapo/ FOTO: goodmorningamerica.com

Trei membri ai forțelor de securitate au murit în confruntări în statul Sinaloa, după arestarea fiului celebrului rege mexican al drogurilor „El Chapo”.

Ovidio Guzmán-López - el însuși presupus a fi liderul fostului cartel al tatălui său - a fost capturat în Culiacán și transferat în Mexico City, informează BBC.

Membrii furioși ai grupării au făcut baraje rutiere, au incendiat vehicule și au atacat un aeroport local. Două avioane au fost lovite de focuri de armă, unul chiar în timp ce se pregătea să decoleze. „În timp ce acceleram pentru a decola am auzit focuri de armă foarte aproape de avion şi ne-am aruncat pe podea", a povestit David Tellez, unul dintre pasageri, pentru Reuters. Niciun client sau angajat nu a fost rănit, a precizat aceasta. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare pare să arate pasageri ghemuiți și ghemuiți în scaunele lor.

Peste 100 de zboruri au fost anulate pe trei aeroporturi din Sinaloa

Guvernatorul statului a declarat că 18 persoane au fost internate la spital.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare arată autobuze în flăcări care blochează drumurile din Culiacán. Schimburile de focuri de armă între forțele de securitate și membrii bandei au continuat până joi după-amiază.

Toate școlile vor fi închise vineri în întregul stat Sinaloa, a anunțat organismul guvernamental local care supervizează educația.

Guzmán-López – supranumit „Șoarecele” – este acuzat că a condus o facțiune a celebrului cartel Sinaloa al tatălui său, a declarat ministrul Apărării Luis Cresencio Sandoval. Este una dintre cele mai mari organizații de trafic de droguri din lume.

Arestarea lui Ovidio Guzman a avut loc după o noapte de violenţe la Culiacán, în statul Sinaloa.

Această arestare a declanşat joi atacuri armate în oraşele Los Mochis şi Guasave, anunţă într-o postare pe Twitter Ambasada Statelor Unite în Mexic.

”Focuri de armă au fost raportate în mai multe locuri, la Culiacan, Los Mochis şi Guasave. (...). Guvernatorul Sinaloa recomandă publicului să se adăpostească. Amintim cetăţenilor americani că (autorităţile americane) îi sfătuiesc să nu călătorească în provincia Sinaloa”, scrie ambasada,

Operațiunea de supraveghere de șase luni pentru capturarea lui Guzmán-López a beneficiat de sprijinul oficialilor americani, a adăugat ministrul apărării Sandoval.

Departamentul de Stat al SUA afirmă că el și fratele său Joaquín supraveghează în prezent aproximativ unsprezece laboratoare de metamfetamină în statul Sinaloa, producând aproximativ 1.300- 2.200 kg. de droguri pe lună.

Aceștia au declarat, de asemenea, că informațiile indică faptul că dl Guzmán-López a ordonat uciderea unor informatori, a unui traficant de droguri și a unei cântărețe mexicane populare care a refuzat să cânte la nunta sa.

În decembrie, SUA au anunțat o recompensă de până la 5 milioane de dolari (4,2 milioane de lire sterline) pentru informații care să conducă la arestarea și/sau condamnarea dlui Guzmán-López și a trei dintre frații săi, despre care se crede că și-au păstrat pozițiile de comandă în cadrul grupului.

Tatăl său, Joaquín „El Chapo” Guzmán, ispășește o închisoare pe viață în SUA, după ce a fost găsit vinovat în 2019 de trafic de droguri și spălare de bani. Procesul său a dezvăluit unele dintre detaliile brutale ale modului în care funcționează cartelurile de droguri din Mexic. Cel puţin 1.200 de tone de cocaină pe parcursul a 25 de ani. În timpul procesului, procurorii au demonstrat că El Chapo a ucis sau a comandat uciderea a cel puţin 26 de persoane, de multe ori acestea fiind întâi torturate.

Arestarea lui Ovidio Guzman are loc cu doar câteva zile înaintea unui summit al şefilor de stat american Joe Biden, canadian Justin Trudeau şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador, la Ciudad de Mexico, prevăzut luni şi marţi.

O creştere a numărului morţilor din cauza unei supradoze de opioizi de sinteză precum fentanilul în Statele Unite a determinat Mexicul să crească presiunile asupra cartelurilor care produc şi expediază aceste droguri.

Ce decizie a luat TVR în legătură cu fiul lui Cristian Țopescu: ”Avem o strategie nouă”
Ce decizie a luat TVR în legătură cu fiul lui Cristian Țopescu: ”Avem o strategie nouă”
Sebastian Felix Ţopescu (24 de ani), fiul regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu, a debutat anul trecut ca prezentator la TVR al emisiunii „Vis sau realitate”. Conform...
Un individ din Kîrgîzstan, al optulea suspect reținut pentru participare la atentatul de lângă Moscova. Acuzațiile Kremlinului, tot spre Ucraina
Un individ din Kîrgîzstan, al optulea suspect reținut pentru participare la atentatul de lângă Moscova. Acuzațiile Kremlinului, tot spre Ucraina
Un al optulea suspect în atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, la Moscova, soldat cu 139 de morţi, a fost plasat marţi în detenţie provizorie de către un tribunal din capitala...
#Mexic, #violente, #arestare, #fiu, #El Chapo, #guzman lopez , #Mexic