Metroul din Cluj rămâne ”în aer”. Scrisorile care l-au făcut pe primarul Emil Boc să suspende licitația în ultimul moment

Luni, 22 August 2022, ora 18:57
7702 citiri
Metroul din Cluj rămâne ”în aer”. Scrisorile care l-au făcut pe primarul Emil Boc să suspende licitația în ultimul moment
Metrou Cluj FOTO: captură simulare vide Facebook/ Emil Boc

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat luni, 22 august, că a suspendat temporar licitația publică pentru realizarea metroului din oraș.

Edilul a motivat că a primit scrisori de la companii că din cauza prețurilor majorate nu pot participa, scrie Ziua de Cluj.

„Azi, după consultarea cu ministrul Transporturilor, am luat decizia de suspenda temporar procedura de achiziție, până actualizăm costul de realizare al metroului, având în vedere că prețurile au crescut accelerat.

Am luat decizia astăzi, pentru că pe parcursul ultimelor zile am primit trei scrisori de la concerne care au realizat 19 proiecte de metrou pe patru continete și care ne-au informat că au fi dorit să participe la realizarea metorului din Cluj, dar din cauza prețului adoptat anul trecut și a creșterii prețurilor de anul acesta, nu pot.

Am fi putut să anulăm licitația, dar am găsit soluția aceasta de suspendare temporară și am primit acceptul Ministerului Transporturilor. În perioada următoare vom face acest lucru, indicatorii vor fi aprobați de Guvern urmând să continuăm licitația. În concluzie, această decizie este una benefică de realizare a metroului, una care ne ține în finanțarea prin PNRR”, a declarat edilul Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca, după consultarea Ministerului Transporturilor, a transmis, de asemenea, că indicatorii tehnico-economici cu privire la metrou au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern la sfârșitul anului 2021 și că trebuie să actualizeze costurile la prețurile actuale.

Pe de altă parte, instituția sugerează că cele trei scrisori de informare primite aparțin unor firme care ”au realizat a transmis că procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici”.

Primăria Cluj-Napoca ar fi trebuit să anunțe luni, 22 august 2022, care sunt ofertele depuse pentru licitația de proiectare și execuție a metroului. Emil Boc anunța, acum câteva luni, că există 15 companii care s-au aratat interesate de proiectarea și execuția metroului din Cluj, mai arată Ziua de Cluj, scri Digi 24.

Metroul din Cluj urma să coste aproape 10,113 miliarde lei Licitația pentru construirea metroului clujean a fost lansată în luna martie, iar termenul limită inițial pentru primirea ofertelor era 9 mai 2022. Ulterior, termenul a fost decalat pentru final de iunie, iar apoi 22 agust 2022. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de aproape 10,113 miliarde lei.

Prin obiectivul de investiţii „Tren metropolitan Gilău - Floreşti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj:

Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj” se are în vedere construcţia unei linii de metrou uşor cu o lungime 21,03 km, cu 19 staţii subterane şi un depou suprateran. Amplasamentul este în judeţul Cluj, municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar beneficiarii sunt UAT Municipiul Cluj-Napoca şi UAT Comuna Floreşti.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 10.112.816.000 lei, iar finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile (inclusiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca şi al UAT Comuna Floreşti, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#metrou Cluj Napoca, #licitatie amanata, #Emil Boc, #motive amanare licitatie , #metrou