CFR Marfă și Metrorex, aproape de colaps din cauza scumpirilor la electricitate. Pierderi colosale estimate până la finalul anului

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 23:11
1268 citiri
CFR Marfă și Metrorex, aproape de colaps din cauza scumpirilor la electricitate. Pierderi colosale estimate până la finalul anului
CFR Marfă estimează pierderi de 412 milioane lei în acest an FOTO Facebook Sorin Grindeanu

Metrorex și CFR Marfă sunt două din marile companii de stat afectate de scumpirea energiei electrice. Acest aspect apare și în rapoartele privind bugetele celor două companii, publicate de Ministerul Transporturilor, acționarul lor majoritar, și consultate de Ziare.com.

Ambele companii sunt pe pierderi de ani de zile și departe de a ajunge la liman.

Pentru acest an, Metrorex și CFR Marfă estimează pierderi cumulate de 830 milioane lei, adică 166 milioane euro. Metrorex și-a bugetat un rezultat negativ de 418,3 milioane lei, în timp ce CFR Marfă estimează pierderi de 412 milioane lei.

Companiile au fost însă împovărate și de cheltuielile cu energia electrică.

”În anul 2021, în contextul economic precar, o serie de cheltuieli de exploatare au fost prioritizate, diminuate și amânate pentru anul 2022 de exemplu: cheltuielile cu materialele consumabile şi piesele de schimb, cheltuielile cu obiectele de inventar, cheltuielile cu energia, cheltuielile cu personalul”, arată proiectul Metrorex privind bugetul de venituri și cheltuieli aferent acestui an.

Metrorex estimează pentru acest an venituri totale de 2,28 miliarde lei și cheltuieli totale în sumă de 2,69 miliarde lei.

”Cheltuielile cu energia electrică, termică și apă, au fost estimate în creștere în anul 2022 faţă de valorile preliminate/realizate ale anului 2021, cu 222,36 %, din cauza creșterii prețurilor practicate de furnizorii actuali de energie pe piața de profil și la nivel internațional, a creșterii prețurilor practicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) și de nefinalizarea procedurilor de achiziție prin licitație deschisă la prețurile estimate. Cheltuielile cu alte servicii executate de terţi, în valoare totală de 90.770.850 lei, au fost estimate în creștere în anul 2022 faţă de valorile preliminate/realizate ale anului 2021, cu 50,03%”, arată compania.

La rândul său, CFR Marfă preconizează că va încheia anul 2022 cu venituri totale de 540,07 milioane lei și și-a stabilit cheltuieli totale de 952,1 milioane lei.

”Cheltuielile cu stocurile au fost estimate în creștere cu 58,96%, din cauza creșterii prețului la energia electrică de tracţiune, care a fost estimată, având în vedere un consum de 78.000.000 Mwh şi un preţ mediu de achiziţie estimat de 1.055,61 lei/Mwh (722,9 lei/Mwh în octombrie 2021). Consumul estimat de energie electrică de tracţiune pentru anul 2022 s-a făcut pe baza evoluţiei statistice a consumurilor de energie electrică de tracţiune realizate de societate în anul 2021, iar preţul mediu estimat al energiei electrice de 1.055,61 lei/MWh pentru locurile de consum alimentate din rețeaua de contact feroviară pentru anul 2022, a fost comunicat de către furnizorul de energie electrică de tracţiune, respectiv Societatea Comercială “Electrificare CFR” SA”, arata proiectul.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#metrorex, #pierderi, #CFR Marfa, #transporturi , #infrastructura