Cum vrea Uniunea Europeană să reglementeze „Metaversul”: „Redenumirea Facebook în Meta a fost un semnal al intențiilor lor în acest spațiu”

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 20:17
3368 citiri
Cum vrea Uniunea Europeană să reglementeze „Metaversul”: „Redenumirea Facebook în Meta a fost un semnal al intențiilor lor în acest spațiu”
O lume complet virtuală va fi mai greu de investigat și reglementat, spun experții FOTO Pixabay

Comisia Europeană vrea să reglementeze noile spații digitale.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, comisar pentru concurență și responsabil cu digitalizarea, vrea ca viitoarea funcționare a așa-numitului metavers să fie analizată mai mult, spunând că planurile de a crea un mediu cuprinzător de realitate virtuală ridică noi provocări pentru autoritățile de reglementare antitrust.

Metaversul a devenit sinonim cu planurile mărețe ale Meta (fostul Facebook) de a crea spații virtuale comune, permițând utilizatorilor să interacționeze, să lucreze, să se joace și să consume într-un mediu digital captivant care oglindește multe dintre obiceiurile noastre din lumea reală.

„Metaversul va prezenta piețe noi și o varietate de afaceri diferite. Va exista o piață în care cineva ar putea avea o poziție dominantă”, a declarat Vestager pentru Politico. „Se întâmplă lucruri pe care trebuie să le putem urmări”, a subliniat comisarul.

Însă, în timp ce Meta a prezentat cele mai ambițioase planuri pentru a-și construi propriul metavers, există și alte proiecte metaverse - cum ar fi Decentraland și Sandbox.

Între timp, comercianții pariază deja pe potențialul economic al acestui spațiu.

Nike a depus cereri de marcă comercială pentru bunuri virtuale descărcabile, Walmart intenționează să construiască magazine online care stochează mărfuri virtuale, imobilele virtuale se vând cu sute de mii de dolari, iar în China autoritățile publice din Shanghai plănuiesc să ofere servicii publice prin metavers.

Pentru Vestager, acum este momentul pentru o analiză sporită a piețelor care vor apărea prin intermediul metaversului și potențialele abuzuri de putere care ar putea apărea ca rezultat.

„Ar trebui să începem să ne gândim la asta acum”, a spus Vestager, adăugând că creșterea probabilă a NFT-urilor în metavers ar putea fi, de asemenea, un domeniu de urmărit îndeaproape.

NFT-urile sunt active digitale care reprezintă proprietatea asupra unui anumit articol sau a unei piese de conținut. Acestea vor juca un rol important în oferta Meta de a genera o economie virtuală în care astfel de active sunt tranzacționate.

Economia metaversului

Pentru Vestager, economia lumilor virtuale și a jocurilor de noroc este un precursor al examinării unora dintre întrebările referitoare la concurența loială în metavers.

„În lumea jocurilor de noroc, aveți deja oameni care plătesc sute de mii de dolari pentru „skins” și anumite articole pe care le puteți schimba”, a spus ea. „Și există comercianți umani care se intermediază între vânzător și cumpărător.”

În ceea ce privește o analiză mai profundă a modelului economic al metaversului, este încă prea devreme, a spus Vestager - deși o examinare a potențialelor abuzuri care ar putea apărea este la orizont.

În timp ce autoritățile de reglementare antitrust ale Comisiei se gândesc la modul cel mai bun de a aborda viitoarele amenințări la adresa „echității” – laitmotivul lui Vestager în propriul ei brand de aplicare a concurenței – alte jurisdicții încep să se uite mai atent la acțiunile Meta în spațiul metavers.

Weekendul trecut, presa americană scria că căștile de realitate virtuală ale companiei Oculus – utilizate pentru accesarea edițiilor în curs de dezvoltare ale metaversului companiei – au intrat sub lupa Comisiei Federale de Comerț și a unui grup de state din SUA. Acestea verifică dacă magazinul de aplicații Oculus poate discrimina aplicațiile terțe care concurează cu ale lui Meta.

Potrivit unui raport Bloomberg , agenții antitrust din Statele Unite au, de asemenea, suspiciuni cu privire la strategia de vânzări a Meta și la modul în care compania subcotează concurenții prin stabilirea unor prețuri anticoncurențiale pentru căștile sale. De sărbători, dispozitivul a fost unul dintre cele mai populare cadouri din SUA.

Acest lucru completează eforturile din Germania, unde, în decembrie 2020, autoritatea germană de reglementare a concurenței a decis să investigheze un așa-numit aranjament de legătură între conturile de rețele sociale ale Facebook și accesul la serviciile Oculus. De atunci, reforma germană a concurenței a intrat în vigoare, iar autoritatea de reglementare ia în considerare dacă Meta intră în domeniul de aplicare al noilor reguli.

Lumea complet virtuală, mai greu de investigat

Rezultatul unor astfel de investigații asupra întreprinderii Oculus ar putea complica viziunea Meta asupra metaversului său. Dar rămân întrebări cu privire la modul în care autoritățile de reglementare a concurenței se vor confrunta cu noile modele de comerț și economie care vor apărea într-un domeniu complet virtual. Și, în timp ce această lume nu este complet formată încă, experții în acest domeniu, alături de Vestager, spun că planurile pentru metavers vor marca noi moduri de tranzacționare a afacerilor și, ca rezultat, vor duce la o schimbare de paradigmă în modul în care politica concurenței pentru economia digitală ar trebui abordată.

„Vom vorbi despre un nou tip de paznic, Meta creându-și propria platformă în care poartă multe pălării”, a declarat Anastasios A. Antoniou, avocat la Antoniou McCollum & Co.

„Aș analiza asta în conformitate cu un fel de monopol de stat, în sensul că Meta va deține și va opera singurul mijloc în care poți participa la propriul său Metavers”.

Și pot exista obstacole în ceea ce privește faptul că autoritățile de reglementare antitrust nu ar avea mijloacele de a investiga o lume complet virtuală.

„Va fi mult mai dificil de monitorizat practicile de piață”, a spus Antoniou. „Ar trebui inevitabil să implice instrumente care sunt capabile să analizeze codul-sursă al software-ului, pentru că, probabil, de aici ar putea proveni o mare parte din comportamentul coluziv și de excludere.”

Cu toate acestea, pe de altă parte, experții vorbesc și despre oportunitățile pe care le pot oferi diferitele planuri metavers.

„Vor exista oportunități grozave pentru companiile de tehnologie de a plasa produsele și serviciile existente pe acea piață, dar și pentru noii jucători să-și găsească nișele”, a declarat avocatul antitrust Michaela Westrup, care a fost coautor al unei lucrări pe acest subiect.

„Mulți încearcă să-și adapteze produsele pentru a fi în cea mai bună poziție atunci când metaversul apare tot mai evident. Redenumirea Facebook în Meta a fost un semnal al intențiilor lor în acest spațiu.”

Brandul metavers al lui Meta mai are ceva de parcurs înainte de a fi pe deplin realizat, dar unele medii au fost deja lansate, cum ar fi Horizon Worlds, care prezintă un mediu social pentru prietenii aflați în rețea pentru a socializa, precum și Horizon Workrooms, care aduce profesioniști împreună într-un spațiu de lucru digital colaborativ. 

Viziunea comisarului Margrethe Vestager este susținută și de cetățenii europeni care au participat la dezbaterile din cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Aceștia au subliniat importanța facilitării și a realizării transformării digitale într-o gamă largă de domenii, de la economie la sănătate. Însă aceștia au atras atenția și asupra unei serii de dificultăți legate de transformarea digitală, cum ar fi considerentele etice, deficiențele GDPR și amenințările de natură cibernetică.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#metavers, #comisar concurenta, #Margrethe Vestager , #Uniunea Europeana