Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Românii s-au săturat de meseriașii care cer prețuri uriașe pe lucrări de proastă calitate: "Toată lumea s-a obișnuit și acceptă anormalitatea?!"

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 03:40
11501 citiri
Românii s-au săturat de meseriașii care cer prețuri uriașe pe lucrări de proastă calitate: "Toată lumea s-a obișnuit și acceptă anormalitatea?!"
Meseriași care lucrează la renovarea unui apartament FOTO captură YouTube

Mulți români au amânat în ultima perioadă lucrările de amenajare a apartamentului din cauza scumpirilor materialelor de construcții. Și prețurile percepute pentru manoperă au crescut, iar echipele de muncitori cu experiență sunt greu de găsit.

Unii dintre cei care și-au renovat totuși locuințele s-au plâns de calitatea proastă a lucrărilor în mediul online. Aceste situații care sunt relatate frecvent pe grupurile dedicate l-au revoltat pe un român care se întreabă de ce fenomenul nu poate fi oprit.

"E normal ca dezvoltatorii imobiliari să nu găsească forță de muncă în România. E normal ca atunci când dorești să-ți amenajezi apartamentul să nu găsești o echipă bună care să ceară un preț rezonabil. Meseriașii români, care au mai rămas în țară, nu lucrează decât „la negru” și nu caută decât să „dea tunuri”. Le merge de obicei.

La o manoperă de 25-30.000 de euro încasată, nu trebuie să caute mulți clienți, iar dacă îi chemi să-ți pună doar faianță, nu se complică cu tine sau cer suma aia de „fraier”.

Și mulți o acceptă. Despre garanții, „haide bre, că noi lucrăm bine, nu o să ai probleme”.

Am prieteni care, după ce au plătit avans, au rămas cu casa răvășită, lucrări începute și lăsate așa și ia-i pe meșteri de unde nu-s.

De ce nu există o autoritate care să curme astfel de practici?! De ce nu avem legi care să stăvilească acest fenomen?! Toată lumea s-a obișnuit și acceptă anormalitatea?! Ce popor slab suntem!", a scris acesta pe grupul Constructori și meseriași în construcții, de pe Facebook.

"De ce nu lucrați pe bază de contract?"

Postarea a stârnit o dezbatere printre membrii grupului, iar părerile sunt împărțite.

"Iar acei care lucrează bine când primesc țepe de la beneficiari de ce nu vorbește nimeni?"

"Marea majoritate a țepelor sunt date de așa-zișii meseriași, clienților. Despre ce țepe vorbiți când majoritatea lucrează numai cu plata în avans și pleacă fără să finalizeze lucrările? Dacă vă este frică de țepe, de ce nu lucrați pe bază de contract? Tot pentru ca să dați o țeapă, neplătind nici o taxă, ca orice cetățean onest."

"Vrea un client să construiască ceva, noi că firmă îi cerem 200 de milioane pentru că: trebuie să scot salariul la cei 3 angajați pe cele 2-3 săptămâni cât durează, trebuie să le plătesc contribuțiile, trebuie să bag benzină la mașina care îi duce la șantier, am scule și echipamente profesionale, ca să facem treaba cât de perfect, fac factură la lucrare, plătesc impozite, contabilă etc și ofer și garanție la lucrare, ceea ce înseamnă că dacă este vreo problemă, reparăm gratis, apare și meșterul care ia 100 de milioane, că e foarte ușor de făcut, și pe cine credeți că ia clientul? Apoi se plânge."

"Adevărul e undeva la mijloc"

"Adevărul e undeva la mijloc și meseriașii au dreptate, și proprietarii. Cel mai bine ar fi să aibă fiecare meseriaș câte o evaluare într-un program sau o legitimație și de acolo să își caute clientul ce meseriaș dorește cu recenzii, așa ar trebui, să aibă portofoliul de lucrări să știi pe cine iei să îți facă căminul unde vei locui cu familia, casa în care vei avea amintiri."

"Legile există. Dar trebuiesc aplicate. Și asta începe chiar de la clientul care plătește un avans la negru. Este primul care încalcă legea. E ca și la darea și luarea de mită. Ambele sunt infracțiuni prevăzute cu sancțiuni severe în codul penal."

"Dar când găsești beneficiari care nu respectă înțelegerea ce trebuie făcut? Te înțelegi un preț și pe urmă îți dă altul, justificând că atât are bugetul pentru acea lucrare, sau în loc de proiect a mai făcut o anexă pe care ulterior refuză să o plătească, sau zidăria pe proiect este de 25 lățime și el îți aduce bca ytong de 40cm lățime (grei) și nu te lasă să îi pui nici pe placă, îi pui jos plătești oameni să îi ridice, și după îți dă același preț ca la zidul de 25. Deci nu numai meșterii sunt vinovați."

"Ne grăbim să declarăm că nu avem nevoie de chitanțe pentru o gresie"

"Prima greșeală o facem în calitate de beneficiari: ne grăbim să declarăm că nu avem nevoie de chitanțe pentru o gresie, ca să mai păstrăm 2 lei, apoi toată suita de slăbiciuni și cutume greșite. Se întorc împotriva noastră la scară, dar nu-i pasă nimănui. Nu le pasă de lucruri mai grave românilor. Generații defecte."

"De aceea există sau au "fost inventați" inginerii sau cel puțin un tehnician în construcții, pentru a face un deviz.

Devizele reprezintă o ofertă de către un constructor cu acte în regulă pentru un beneficiar, care includ manoperă, material, utilaj chiar și transporturile. Dacă constructorul este profi vă va prezenta și o organigramă cu durata de execuție a lucrării respective și care va trebui atașată contractului între părți.

Devizele sunt făcute după prețurile materialelor la zi și conțin și tva-ul aferent statului. Alea sunt prețurile corecte pentru lucrarea dvs!

Dacă vreți un preț corect și lucrarea făcută cu un meșter apelați la o firmă de specialitate, mergeți cu proiecṭelul acolo și plătiți pentru un deviz. Cu devizul în mână altfel stați de vorba.

Rog meseriașii să nu se supere pe mine, dar nu toată lumea lucrează în afară, știu că e criză acută de această "breaslă" la noi în țară și mi-aș dori să evităm specula!"

"Un meseriaș adevărat nu se târguiește"

"Un meseriaș adevărat nu se târguiește cu clientul, evaluează corect lucrarea, face calculele de rigoare care să-i acopere cheltuielile plus profitul aferent, pentru că nimeni nu vrea să lucreze pe pierdere, după care se face un preț pe lucrare. Dacă părțile se pun de acord, bine, dacă nu, sunt destui "meseriași" care se oferă să facă treaba la jumătate de preț și atunci începe distracția pentru proprietar când se va vedea și cu banii dați și cu lucrarea neterminată. Atenție la ce alegeți, meseria se plătește!"

"Dezvoltatorii nu găsesc meseriași pentru că nu-i plătesc suficient. Proprietarii nu găsesc meseriași pentru că au plecat afară sau au ieșit la pensie și nu mai pot să lucreze. Iar prietenii tăi nu trebuiau să dea avans și nici să ia meseriași de pe Facebook. Acum să-i caute. Poporul e slab pentru că are conducători proști. Pe mine nu mă deranjează. Iar dacă tu nu găsești meseriași nu ai decât să te apuci singur de treabă."

"Contractul sau lipsa lui este prima eroare. Nasol este că nici un contract nu te protejează în România.

Eu am avut contract și tot am luat țeapă. Firma să bagă repede în insolvență, și mergi prin instanțe să recuperezi bani plătiți degeaba.

Răspunderea penală a administratorilor și a directorilor este ceea ce va însănătoși piețele din România. Construcții sau altele...sunt neserioși peste tot".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#meseriasi, #lucrari, #preturi mari, #calitate proasta, #revolta, #romani , #renovare