Desene și mesaje obscene, pe Monumentul Unirii din Alba Iulia. Construcția a costat 2 milioane de euro

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 08:55
2591 citiri
Desene și mesaje obscene, pe Monumentul Unirii din Alba Iulia. Construcția a costat 2 milioane de euro
Monumentul Unirii a fost vandalizat

Coloanele interioare ale Monumentului Unirii din Alba Iulia, ridicat în 2018, la 100 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, printr-o investiţie de peste 10 milioane de lei, sunt pline, la bază, de mesaje şi desene obscene.

Chiar dacă în imediata apropiere a monumentului, situat în Parcul Unirii, sunt amplasate camere de supraveghere, inclusiv îndreptate spre respectivul obiectiv, acestea nu pot surprinde ceea ce se întâmplă în spaţiul de sub cele patru cruci uriaşe unite sub o cupolă.

Nu este pentru prima data când un monument este astfel mâzgălit în Alba Iulia. În repetate rânduri, s-a întâmplat acelaşi lucru cu Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, cel mai important monument de for public din România.

Monumentul Unirii a fost realizat, în 5 luni, în Anul "Centenarului Marii Uniri", după 25 de ani de la câştigarea de către sculptorul Mihai Buculei a unui concurs naţional de creaţie pentru edificarea la Alba Iulia a unui obiectiv dedicat înaintaşilor de la 1918.

El a fost ridicat pe fostul "Câmp al lui Horea", acolo unde, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.

Înalt de 22 de metri şi având o greutate de circa 1.350 de tone, monumentul se prezintă sub forma a patru cruci unite sub o cupolă. "Reprezintă acele patru puncte cardinale ale României care s-au unit. Sunt patru cruci pentru că suntem un popor creştin", a explicat, la vremea respectivă, sculptorul Mihai Buculei.

Modul în care arată monumentul a stârnit, cu deosebire în mediul virtual, după edificarea sa, şi o serie de critici, conform cărora acesta ar semăna, privit din anumite poziţii, cu logoul unei reţele de socializare. De precizat că macheta monumentului a fost creată însă în urmă cu mulţi ani înaintea apariţiei reţelei respective.

Încă din primii ani de după 1918 a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui "monument al Unirii" la Alba Iulia. Acest lucru s-a realizat în 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mesaje obscene, #monumnetul unirii, #alba iulia , #1 Decembrie