Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a reduce riscul bolilor de inimă: ”Oamenii care rămân activi sunt mai longevivi”

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 23:38
10471 citiri
Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a reduce riscul bolilor de inimă: ”Oamenii care rămân activi sunt mai longevivi”
Mersul pe jos, benefic pentru sănătatea fizică și psihică FOTO Unsplash

Toată lumea știe că sportul este sănătos, însă mulți îl asociază cu antrenamente complicate, mers la sală sau alergat, drept urmare se simt descurajați în acest demers.

Adevărul este că mișcarea în general este esențială, iar aceasta se poate rezuma la mersul pe jos, de altfel un obicei foarte sănătos. Mai mult, un studiu recent a demonstrat rezultate extraordinare pentru vârstnicii care parcurg zilnic distanțe pe jos: au un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă.

Concret, la studiu au participat persoane de peste 60 de ani. Cea mai importantă concluzie este că vârstnicii care fac zilnic între 6.000 și 9.000 de pași au un risc cu 40-50% mai redus de boli cardiovasculare, precum atac de cord sau un accident vascular cerebral, în comparație cu cei care fac 2.000 de pași pe zi, potrivit healthline.com.

”Am descoperit că adulții de peste 60 de ani care au făcut acest număr de pași au avut un risc considerabil mai scăzut de boli cardiovasculare. Perioada medie de urmărire a fost șase ani. De asemenea, cu cât numărul de pași este mai mare, cu atât mai mult scade riscul”, a declarat Amanda Paluch, profesor de kinesiologie în cadrul Universității din Massachusetts Amherst, care a condus studiul.

Această analiză a folosit datele a 50.000 de oameni de pe patru continente constatând că mersul pe jos, între 6.000 și 8.000 de pași pe zi, a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces din toate cauzele în rândul adulților în vârstă. Ulterior specialiștii s-au axat pe bolile cardiovasculare, obținând rezultate similare.

Pe de altă parte, nu au fost descoperite asocieri între adulții tineri care fac un anumit număr de pași zilnic și riscul privind bolile cardiovasculare.

”Bolile cardiovasculare apar de regulă pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă și nu se concretizează decât la bătrânețe, din acest motiv nu au fost găsite asocieri cu adulții tineri”, a spus Paluch.

În cazul adulților tineri, ar fi mai relevante alte tipuri de activități fizice, mai intense decât mersul pe jos.

”Pe măsură ce îmbătrânim, devenim tot mai sedentari. Acest lucru duce la fragilitate și la un risc crescut de probleme de sănătate. Persoanele care rămân active în ciuda înaintării în vârstă tind să fie mai longevive”, a declarat Erin Blakely, administratorul unui azil de bătrâni specializat în gerontologie.

De asemenea, mersul pe jos nu are doar beneficii fizice, ci și psihice.

„Acesta este unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru a combate problemele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea cronică și depresia. Dacă îți începi ziua cu o plimbare în jurul blocului îți va recalibra mintea și te va pregăti pentru ziua care urmează. În mod similar, plimbările la sfârșitul zilei vă ajută să vă relaxați după stresul cotidian și facilitează un somn odihnitor”, a declarat Sabrina Romanoff, psiholog clinician.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#mers pe jos beneficii, #mers pe jos sanatate, #numar zilnic pasi, #boli cardiovasculare , #stiri sanatate
Comentarii
T
theo_theo
rank 1