Rise Moldova: 114 mercenari moldoveni, identificați în gruparea paramilitară Wagner controlată de Moscova

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 12:45 5634 citiri
Mercenari din grupul Wagner

114 mercenari moldoveni au fost identificați, până în prezent, în gruparea Wagner, dar și în alte organizații paramilitare, se arată într-o investigație, realizată de Rise Moldova. Lista prezintă nume, numerele speciale de identificare ale acestora, numele lor de cod, precum și numele unității, dar și pozițiile de luptă ale unora.

Vladislav Apostol (30 de ani) era unul dintre cei nouă moldoveni racolaţi de organizaţia Wagner ca să ucidă. RISE Moldova, împreună cu publicaţiile New Lines din SUA, Delfi.ee din Estonia şi Dagens Nyheter din Suedia, a obţinut baza de date care conţine cea mai amplă informaţie de până acum despre membrii Wagner şi prezintă cine sunt moldovenii din organizaţia paramilitară.

Vladislav Apostol avea dublă cetăţenie: a Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse. Era cunoscut în unitatea Wagner după numele de cod: Volk (n.r. din rusă-lup). Aceeaşi poreclă o folosea şi pe conturile sale din reţelele de socializare Vkontakte şi Odnoklassniki. Pe platforme publica fotografii din Cecenia şi Siria. Era îmbrăcat în uniformă militară şi ţinea arma-n mână. „Avea şi un lup tatuat pe gât în partea din spate. Nu ştiu de ce avea lup, cred că pentru că a fost lăsat de mamă… El avea acolo scris: Moi adres: ne dom i ne ulitsa (n.r. din rusă: Adresa mea: nici casă, nici stradă)”, îşi aminteşte Vlad Ungureanu, prietenul lui Apostol.

Vladislav s-a născut în Ciutuleşti, un sat din raionul Floreşti, la două ore distanţă de capitală. A crescut fără tată. El şi fratele său mai mic rămâneau cel mai des în grija bunicii, inclusiv când mama era plecată la muncă în Rusia.

La 7 februarie 2018, Vladislav Apostol a fost rănit în urma unui atac aerian american, în timpul bătăliei de la Khasham, Siria. Ciocnirea, în apropiere de Deir ez-Zor, a avut loc când luptătorii Wagner şi forţele pro-Assad din Siria au atacat o poziţie deţinută de Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi.

17 mercenari moldoveni au ajuns în fața instanței

Niciunul dintre cei cinci mercenari moldoveni din organizaţia Wagner, aflaţi în viaţă, nu se află în vreo instituţie penitenciară din ţară. Potrivit datelor SIS, din cei 114 mercenari moldoveni identificaţi până în prezent, doar 17 au ajuns în faţa instanţei de judecată. Dintre aceştia, şapte au fost condamnaţi cu suspendare, iar zece cu executare.

Pentru activităţi de mercenariat, legislaţia naţională prevede de la trei până la şapte ani de închisoare.

Baza de date Wagner arată că alţi 77 de mercenari Wagner au murit în aceeaşi zi în Siria (încă patru vor muri mai târziu, de la rănile primite). Cei mai mulţi erau ruşi şi ucraineni, pe lângă un kazah, un armean şi un moldovean.

„Îmi caut fiul. A fost în Siria pe 7 februarie. De atunci nu am mai luat legătura. Cine a revenit de acolo, daţi-mi de ştire. Scrieţi-mi în privat”, scria pe profilul său de pe Odnoklassniki, mama lui Vladislav.

La scurt timp, după ce noutatea că Apostol a fost ucis în Siria şi comentariile mamei au apărut în presa din Moldova, contul de pe ok.ru al acesteia nu a mai putut fi găsit.

Rar când familiile sau prietenii pot afla detalii despre cum sau unde au murit fiii, fraţii sau taţii lor în timp ce luptau ca mercenari. Unul dintre motive e că atât pentru autorităţi, cât şi pentru serviciile speciale este complicat să colecteze probe din zonele active, cum ar fi Siria, indiferent cine sunt cetăţenii implicaţi, explică ofiţerul SIS.

Persoanele care ajung să fie recrutate ca mercenari, de cele mai ori, provin dintr-o pătură socială instabilă, fără un loc de muncă și venit permanent. Așa schițează ofițerul SIS, care activează în unitatea pentru combaterea și prevenirea mercenariatului și terorismului, profilul mercenarului, în baza informațiilor adunate despre cei 114 mercenari moldoveni identificați până în prezent.

Cazul lui Apostol şi a altor mercenari moldoveni care au fost ucişi în Siria, e încă investigat de SIS.

Cinci cetăţeni moldoveni sunt investigaţi în prezent de SIS, fiind bănuiţi că fac parte din Wagner. Indiferent de organizaţia paramilitară în care sunt recrutaţi, mercenarii moldoveni, au stabilit serviciile speciale, au cam aceleaşi trăsături: sunt cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, cu un profil psihologic instabil.

Ofiţer SIS: „O parte din ei chiar au anumite devieri mintale. Aici vorbim deja despre o circumstanţă medicală sau diferite traume din copilărie care condiţionează o asemenea plecare în zona respectivă în căutare de ceva necunoscut”.

Mercenarii Wagner, acuzati de tortură și execuții în rândul civililor

În total, peste 4000 de mercenari Wagner au fost identificați de Centrul de securitate și cooperare și Serviciul de Securitate din Ucraina. Bărbații, recrutați în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova, potrivit Rise.md. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, au mers să ucidă. Unii dintre ei nu se vor întoarce niciodată.

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în rândul civililor în zonele unde au luptat. La 13 decembrie 2021, Consiliul European a adoptat o listă de sancțiuni împotriva grupării Wagner împreună cu alte trei entități și opt persoane conectate cu aceasta. Sancțiunile prevăd înghețarea activelor, interdicția de a călători în Uniunea Europeană și de a primi finanțare din UE. În lista celor opt se regăsește și Dimitri Utkin despre care UE confirmă că ”este fondatorul și comandantul grupului Wagner. Se face personal responsabil pentru abuzurile comise de oamenii săi”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Rank1
rank 5
Eu astept parerile competente ale celor doi analisti politici:
MacGigi
rank 5