Pericolul meningitei: ce este aceasta și cum se transmite

Advertorial
Marti, 14 Iunie 2022, ora 19:20
7728 citiri
Pericolul meningitei: ce este aceasta și cum se transmite
FOTO: pexels.com

Meningita este o afecțiune rară, însă foarte gravă. În funcție de agentul cauzator, meningita poate provoca decesul în numai câteva ore de la debut. Din acest motiv, stabilirea promptă a diagnosticului și începerea tratamentului sunt vitale [1]. Citește în continuare și află care sunt cauzele meningitei, cum se transmite și cum se manifestă meningita pentru a identifica putea apela cât mai rapid la ajutor medical specializat.

Ce este meningita?

Meningita reprezintă inflamația membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. Cel mai frecvent meningita apare ca urmare a unei infecții, însă există și o serie de cauza neinfecțioase ale meningitei precum:

  • Cancerul;
  • Lupusul eritematos sistemic;
  • Anumite medicamente;
  • Traumatismele cerebrale;
  • Intervențiile chirurgicale la nivelul creierului [2].

Cum se transmite meningita?

Transmiterea meningitei depinde de agentul infecțios cauzator. Printre cauzele infecțioase ale meningitei se numără: infecțiile bacteriene, infecțiile virale, infecțiile fungice, infecțiile parazitare și infecțiile amoebiene. În general, meningita fungică, parazitară și neinfecțioasă nu sunt contagioase.

Meningita bacteriană

Meningita bacteriană (în special cea meningococică) este contagioasă și poate fi fatală în absența tratamentului. Aproximativ unul din 10 pacienți cu meningită bacteriană decedează, iar unul din 5 au parte de complicații grave. Printre cauzele bacteriene ale meningitei se numără:

  • Streptococul - localizat frecvent la nivelul tractului respirator, sinusurilor sau cavității nazale;
  • Meningococoul - răspândit prin salivă și alte fluide respiratorii;
  • Listeria monocytogenes - transmisă prin intermediul alimentelor contaminate;
  • Stafilococul auriu - localizat de obicei pe piele și în cavitatea nazală.

Meningita virală

Meningita cauzată de infecții virale este cel mai frecvent tip de meningită și apare în special în perioada vară-toamnă. Printre virusurile care provoacă meningita virală se numără virusul coxsackie, enterovirusurile, virusul West Nile, virusul herpetic, etc.

Meningita fungică

Meningita fungică este un tip rar de meningită și este cauzată de un agent fungic care infectează o altă parte a corpului și ulterior ajunge la creier sau la măduva spinării prin intermediul sângelui. Sporii fungici pot ajunge în organism în urma contactului cu pământ sau cu materiile fecale provenite de la păsări.,

Pacienții cu un sistem imunitar deficitar (diabet zaharat, cancer, HIV) prezintă un risc crescut de a dezvolta meningită fungică [3].

Care sunt simptomele meningitei?

Simptomele meningitei virale și a celei bacteriene pot fi similare la debut, însă în cazul meningitei bacteriene sunt în general mai severe și instalate mai brusc. Simptomele meningitei includ:

  • Durere de cap de intensitate crescută;
  • Febră și frisoane;
  • Stări de greață și vărsături;
  • Sensibilitate la lumină;
  • Rigiditatea cefei;
  • Somnolență și letargie [1,3].

În concluzie, meningita este o inflamație a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării și poate fi de cauză infecțioasă sau neinfecțioasă. În anumite circumstanțe meningita poate fi o afecțiune extrem de periculoasă, cu potențial fatal dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Dacă te confrunți cu simptome sugestive pentru meningită, apelează cât mai repede la serviciile medicale de urgență!

Surse informative

“Meningitis.” Healthdirect Australia, Apr. 2021, www.healthdirect.gov.au/meningitis.

“Meningitis.” Centers for Disease Control and Prevention, 30 Mar. 2022, www.cdc.gov/meningitis/index.html.

Lights, Verneda. “Meningitis: Symptoms, Causes, Types, Treatment, Risks, Vaccine.” Healthline, 22 Mar. 2022, www.healthline.com/health/meningitis.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#meningita, #simptome meningita, #tipuri meningita, #transmitere meningita , #stiri sanatate