Vosganian: Proiectul nuclear romanesc, in mare impas. Reactoarele 3 si 4, doar pe hartie

Luni, 16 Martie 2015, ora 14:50
3439 citiri
Vosganian: Proiectul nuclear romanesc, in mare impas. Reactoarele 3 si 4, doar pe hartie
Foto: Realitatea Tv/Ahiva

Proiectul nuclear romanesc este intr-un mare impas pentru ca nu exista niciun fel de asumare politica, a declarat, luni, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si Finantelor, la un eveniment organizat de Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), in colaborare cu Camera Deputatilor.

"Daca ma uit in jur imi dau seama ca proiectul nuclear romanesc este intr-un mare impas. Nu exista niciun fel de asumare politica privind proiectul nuclear. E al saptelea ministru in 4 ani (Andrei Gerea - n.red.). In domeniul strategiilor energetice de multi ani de zile nu mai exista un numitor comun la nivelul clasei politice.

Fiecare strategie nucleara, strategie energetica, odata facuta este respinsa de guvernele care vin si fiecare incearca sa-si propuna strategia proprie. In domeniul nuclear, in domeniul energetic in general, nu este ca in alte domenii. Noi nu putem sa decidem ceva de astazi pe maine", a spus Vosganian.

Vosganian se apara: Dragi romani, dragi jurnalisti, stimata ANI, iata averea mea

El a precizat ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare este in insolventa, iar reactoarele 3 si 4 puse pe hartie in 2009 nu mai exista ca proiect.

"Regia de activitati nucleare este in insolventa, reactoarele 3 si 4 pe care eu impreuna cu colegii mei le-am pus pe hartie in 2009 nu mai exista ca proiect. Investitorii s-au risipit si ne-au dat semnalul ca se duc in alte tari sa faca reactoare nucleare. In domeniul prospectarii si explorarii nu mai avem prospectari in domeniul uraniului astfel incat singurul domeniu care a mai ramas sa activam este cel al deseurilor nucleare. Nu cred ca asta este o modalitate de a te pregati pentru viitor", a mai afirmat fostul ministru al Economiei si Finantelor.

Probleme la centrala nucleara de la Cernavoda

Ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, a declarat luni in cadrul aceluiasi eveniment ca autoritatile intentioneaza sa realizeze un studiu de fezabilitate in domeniul deseurilor inalt radioactive, respectiv combustibil nuclear ars. In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Gerea a afirmat ca negocierile sunt greoaie, investitorii fiind tematori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Vosganin proiect nuclear Romania, #proiect nuclear Romania , #energia nucleara