Vara adunam gunoaie, toamna plantam copaci. Iarna ce facem pentru mediu?

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:58
8588 citiri
Vara adunam gunoaie, toamna plantam copaci. Iarna ce facem pentru mediu?
Foto: Arhiva

Avand grija de mediu, ajutam si sanatatea, nu numai mediul inconjurator. Stim ca vara putem lua parte la actiuni de strangere a gunoiului, iar toamna putem planta copaci. Totusi, vine iarna. Atunci ce putem face pentru ca Pamantul sa traiasca mai mult.

Zoli Toth, fost membru al trupei Sistem, este cunoscut ca fiind un ecologist inrait. Am stat de vorba cu el pentru a ne invata cateva trucuri pentru anotimpul rece.

"Cu toate ca este frig, noi nu intram in hibernare, iar impactul nostru asupra mediului este mai mare ca niciodata", a declarat acesta pentru Ziare.com, precizand ca iarna este un motiv in plus pentru a fi "verzi", dar si ca principala problema este faptul ca se intuneca mai devreme si ca suntem nevoiti sa aprindem luminile devreme acasa.

Tot el ofera si solutia: "consumul de electricitate poate fi redus prin utilizarea becurilor economice care au inlocuit clasicele becuri incandescente". Solutia sa este promovata si de Ana Maria Bogdan, reprezentant al Mai Mult Verde.

Zoli ne-a mai spus ca, din cauza frigului, o sa fim nevoiti sa dam centralele la maximum in apartament, iar drept urmare ne vor veni facturi mai mari.

"Pastrarea unei temperaturi constante in casa, 20-21 grade, este cea mai buna solutie, precum si o buna izolare a peretilor si geamurilor. O bluza cu maneca lunga nu strica niciodata, in loc sa punem termostatul la 25 grade", ne-a mai sfatuit Zoli.

De asemenea, artistul mai spune ca atunci cand vrem sa spalam hainele murdare, ar fi bine sa setam temperatura la 30 de grade si sa fim atenti sa umplem cuva masinii. Un alt sfat oferit de el este ca atunci cand plecam de acasa sa scoatem din priza toate aparatele electrice si electronice si sa setam termostatul la o temperatura de 15-18 grade.

"Veti vedea ca factura de electricitate va fi mai mica, iar cu banii economisiti veti putea sa inlocuiti unele echipamente electrice sau electronice mai vechi (mai mari consumatoare de energie) cu altele din clasa A+", a conchis el.

Pe acelasi subiect am discutat si cu Niculae Radulescu Dobrogea, presedinte Eco Civica. Acesta a vrut sa atraga atentia asupra faptului ca cel mai mare inamic este transportul, mai exact autoturismele proprietate individuala.

"85% dintre automobile circula cu un singur om. Daca am reusi sa injumatatim, adica din cand in cand doi oameni care au acelasi traseu sa foloseasca aceeasi masina, deodata rascolirea prafului si a noroiului care este adus din strazile neasfaltate - ca Bucurestiul are peste 20% strazi neasfaltate - s-ar injumatati", ne-a spus acesta, precizand ca el a zis de mai multe ori acest lucru, dar ca "fiecare are fuduleala lui".

Referitor la noroiul din Bucuresti, presedinte Eco Civica a criticat faptul ca santierele nu sunt dotate corespunzator pentru masinile care intra si care ies din incinta lor. "Daca s-ar curata asa cum trebuie pneurile care ies din noroaiele alea, ar fi iarasi cu cateva procente mai putina mizerie in oras", a continuat el.

O alta problema sesizata de Niculae Radulescu Dobrogea este legata de gunoiul strans pe timpul iernii, un aspect la care oamenii ar trebui sa fie mult mai atenti si sa isi selecteze cu mai multa grija resturile menajere.

"Cand avem prea multa zapada, dusul si adusul gunoiului din tomberoane este foarte dificil. In momentul in care se topeste zapada, avem aproape de zece ori mai mult gunoi decat avem zilnic. Ce avem zilnic nu e normal",

"Dreptul pietonului a disparut, nu exista decat dreptul automobilului"

Presedintele Eco Civica se plange si de faptul ca trotuarele din Bucuresti sunt ocupate in asa fel incat oamenii nici nu mai au pe unde sa treaca si sunt nevoiti sa mearga pe carosabil. Adica, daca o persoana care in mod normal merge cu masina, se hotaraste sa ajute mediul mergand pe jos, distanta parcursa i se va parea un calvar din cauza acestor obstacole.

Criticand proiectele Primariei Capitalei, Niculae Radulescu Dobrogea ajunge tot la problema poluarii.

"Stiti ca este al doilea cel mai poluat oras din Europa si practic cand te nasti in acest oras, practic daca mai si traiesti in el, pornesti cu un handicap in viata. De altfel, bucurestenii traiesc intre 3 si 5 ani mai putin decat media pe tara", a adaugat acesta.

El ne-a mai sesizat faptul ca, desi in Capitala exista panouri pentru monitorizarea calitatii aerului, acestea nu functioneaza pentru ca, intr-o lume ideala, daca ele ar merge asa cum trebuie, asta ar insemna inchiderea traficului din Bucuresti.

Ca si presedintele Eco Civica, Ana Maria Bogdan ne-a spus ca masina personala trebuie inlocuita cu transportul in comun.

"Dupa activitatea de peste vara (curatenii) si toamna (plantari), voluntarii si natura iau o pauza iarna. Insa aceasta pauza nu inseamna inactivitate totala pentru voluntari si pentru cei interesati de protectia mediului, actiunile lor continua, in exterior, dar si in interior. Masina personala o vor inlocui cu transportul in comun, iar daca sunt obligati sa foloseasca masina, atunci nu vor calatori singuri", a spus Ana Maria Bogdan, precizand ca in acest fel amprenta de carbon a fiecarei persoane in parte va fi mai mica.

Colectarea selectiva a gunoiului

Reprezentantul Mai Mult Verde ne-a sfatuit ca pe timpul iernii sa fim foarte atenti la gunoi si sa il selectam in mod corect.

"Vor colecta selectiv si duce deseurile la containerele colorate pentru a fi reciclate. Astfel, se vor asigura ca plasticul, sticla si hartia nu vor ajunge la rampa de gunoi sau, si mai rau, pe campuri si in ape, urmand sa le adune de acolo in anul urmator.

Reciclarea unei tone de hartie inseamna salvarea a 15 copaci care vor continua sa transforme dioxidul de carbon pe care il producem prin toate activitatile noastre, in oxigen", a continuat Ana Maria Bogdan.

Ultimul sfat al sau ne ajuta si in privinta sanatatii: "vor face sport pentru a fi in forma pentru plantarile din primavara, cand natura va renaste si ea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#protejare mediu iarna, #sfaturi ecologice iarna, #sfaturi eco iarna , #verde