Vanzarea certificatelor verzi, reluata din martie 2012?

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 14:56
1444 citiri

Romania ar putea relua din luna martie 2012 vanzarea certificatelor verzi, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, dupa conferinta Economia verde - Noua provocare a lumii contemporane.

"Acum, vestea cea buna este ca am avut un raport preliminar la Comisia de la Bonn si vom avea un al doilea raport pana la sfarsitul lui ianuarie. Opinia comisiei a fost ca Romania a facut acei pasi pe care trebuia sa-i faca pentru a pune la punct inventarul acesta de transmitere si eu sper ca in luna martie vom putea relua vanzarea certificatelor", a spus Borbely.

Insa, el a subliniat ca nu vom putea vinde in 2012 toate certificatele, care in prezent reprezinta circa 300 de milioane de unitati, iar in acest context se doreste o compensare pentru unitatile care isi pierd valabilitatea dupa 2012.

"Evident ca nu o sa putem, pentru ca asa e piata, sa vindem toate certificatele, care inseamna acum circa 300 de milioane de unitati. Este batalia acum ce se va intampla dupa 2012. Si la nivelul Uniunii Europene noi dorim sa avem o siguranta ca va fi o compensare si dupa 2012, deci nu vom pierde acele unitati care sunt valabile doar pana in 2012 valabile", a adaugat ministrul Borbely.

In luna august, Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii, ca urmare a neconformitatilor identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania.

Aceasta decizie finala a Comitetului de Conformare a confirmat concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).

Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

In aceeasi decizie, Comitetul apreciaza angajamentul Romaniei de consolidare a sistemului national/imbunatatire a INEGES, angajament evidentiat de informatiile pe care Romania le-a prezentat in cele doua intampinari scrise adresate Comitetului de Conformare, precum si de imbunatatirile recente ale inventarului national, cuprinse in varianta revizuita a INEGES, care a fost trimisa Secretariatului UNFCCC in luna august 2011.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Borbely certificate verzi, #Borbely Romania certificate verzi , #emisii CO2