Ungurii s-au aruncat sa faca un pact nuclear cu Putin uitand de piedici si riscuri

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 12:59
7243 citiri
Ungurii s-au aruncat sa faca un pact nuclear cu Putin uitand de piedici si riscuri
Foto: Wikipedia/Barna Rovacs

Intelegerea Ungariei cu Rusia referitoare la constructia a doua reactoare nucleare noi a divizat opinia publica maghiara.

Proiectul are o valoare de 12,5 miliarde de dolari, iar unitatile se vor afla la 5 km departare de orasul Paks, in apropierea fluviului Dunarea, informeaza BBC.

Opozantii considera ca cele doua reactoare nucleare noi vor produce energie scumpa, preturile urmand sa fie peste nivelul pietei.

De asemenea, ei mai sustin ca proiectul va indatora statul si va creste dependenta de Rusia.

Contractul e secret. Momentan

Guvernul lui Viktor Orban a transmis ca reactoarele, care vor avea o capacitate de aproape 1.200 MW, sunt necesare pentru a acoperi cererea de energie, care e in crestere, si reprezinta un pas inainte pentru obtinerea independentei in acest domeniu.

De asemenea, contractul va fi desecretizat abia dupa 30 de ani.

In prezent, Ungaria are patru reactoare nucleare, care genereaza 1.900 MW si acopera 40% din necesarul acestei tari, iar premierul a promis, in campania electorala, ca va mentine preturile la electricitate la un nivel scazut.

Banii imprumutati de la Putin

Rusia s-a oferit sa acorde un imprumut Ungariei, care ar acoperi 80% din costurile proiectului, prima rata urmand sa fie achitata peste 10 ani.

Reactoarele vor fi ridicate de catre firma Rosatom, cu sediul in Moscova.

Insa Budapesta mai are de trecut un hop, avand in vedere ca tot proiectul trebuie sa fie realizat conform regulilor europene in domeniul achizitiilor publice.

Acordul nuclear dintre Rusia si Ungaria, aprobat de UE - ce urmeaza

Ingrijorari peste ingrijorari

Cert este ca pana in momentul in care Ungaria va incepe sa achite datoria catre Rusia, in 2025, Orban va iesi la pensie. Dar decizia de a colabora cu Moscova pentru acest proiect i-a luat prin surprindere pana si pe colegii sai din partidul Fidesz, noteaza BBC.

Graba prim-ministrului maghiar e oarecum nejustificata, avand in vedere ca, momentan, centrala nucleara poate functiona in aceleasi conditii pana in 2032.

Expertii sunt ingrijorati ca investitorii in energie verde vor fi alungati. "Ungaria isi neaga oportunitatea de a lua in considerare cel putin sase ani de dezvoltare stiintifica", se arata intr-o analiza a Universities Student Committee.

Un proiect necesar?

"Cantitatea de electricitate de care va avea nevoie tara noastra in 2030 ar putea fi asigurata si fara acest proiect", sustine Zsuzsanna Koritar de la firma de analiza Energieaklub.

In replica, Attila Aszodi, care a fost desemnat de Guvern sa se ocupe de proiect, sustine ca opiniile acestor specialisti sunt niste prostii, insistand asupra faptului ca sunt presati de timp.

Autoritatile estimeaza ca cererea pentru electricitate va creste cu 1% pe an, iar preturile vor fi cu 10-15% mai mici decat cele cerute de industria bazata pe energia solara.

UE ar putea bloca proiectul

Analistul Balazs Felsmann de la Corvinus University Research Centre considera ca preturile la electricitate pe piata europeana ar trebui sa se tripleze pentru ca noile reactoare sa fie fezabile din punct de vedere economic.

Mai mult, e posibil ca lucrarile sa se amane atat de mult incat in 2025, cand va incepe sa returneze imprumutul catre Rusia, proiectul sa fie inca in faza de constructie.

Dar Aszodi sustine ca nu se va intampla asa ceva si respinge acuzatiile conform carora negocierile au avut loc in secret.

Opozantii constructiei reactoarelor nucleare spera ca UE va bloca proiectul. Momentan, a primit toate avizele de la Comisie, insa urmeaza partea in care trebuie alesi contractorii care sa efectueze lucrarile, ce trebuie sa fie selectati conform normelor europene. In caz contrar, CE s-ar putea opune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Ungaria energie nucleara Rusia, #Ungaria centrale nucleare Rusia , #energia nucleara