Un senator USR a filmat padurile ce ar putea fi "declarate virgine, dar care risca sa fie masacrate"

Luni, 16 Iulie 2018, ora 13:44
4115 citiri
Un senator USR a filmat padurile ce ar putea fi "declarate virgine, dar care risca sa fie masacrate"
Foto: Facebook/Mihai Gotiu

Senatorul USR Mihai Gotiu a filmat o padure ce ar putea fi declarata drept virgina, dar care risca in continuare sa fie scoasa la licitatie si astfel sa fie spulberata sansa de a fi clasata in acest fel.

Mihai Gotiu a notat pe Facebook ca, "pana la sfarsitul acestui an (2018), Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) ar fi trebuit sa finalizeze 'Studiul privind identificarea padurilor virgine si cvasivirgine din Romania, in vederea inscrierii lor in Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine'.

Intr-un raspuns primit in luna mai, din partea MAP, am fost informat ca termenul initial este 'insuficient', finalizarea studiului si a Catalogului fiind amanata pentru anul 2020. In toata aceasta perioada padurile cu potential de a fi clasate ca paduri virgine si cvasivirgine se afla in pericol de a fi masacrate".

Senatorul a mers pe teren si a vizitat o parte dintr-o padure care se afla in pericol.

"La sfarsitul acestei saptamani, am documentat un astfel de caz in judetul Caras-Severin, in imediata vecinatate a padurii virgine de la Izvoarele Nerei, din Parcul National Semenic - Cheile Carasului, inclusa anul trecut in Parimoniul mondial natural UNESCO.

In parcelele 157 si 158 ale Ocolului Silvic Medahia, drujbele au intrat deja in actiune, intr-o operatiune de "taiere progresiva". Sansa lor de a fi clasate ca paduri virgine a fost spulberata.

Acelasi lucru ar fi urmat sa se intample si in parcela 159, care, la sfarsitul anului trecut a fost scoasa la licitatie. Copacii seculari au fost inventariati si marcati. In urma sesizarii Asociatiei Altitudine, Garda Forestiera a oprit taierea, dar solutia este una temporara.

Pericolul ca astfel de paduri sa dispara inainte de a fi studiate, evaluate si clasate ca paduri virgine este iminent. Doar printr-un noroc, cand diferite asociatii de mediu se sesizeaza in ceasul al 12-lea - dupa ce padurile sunt deja scoase la licitatie pentru taiere -, distrugerea e oprita.

Sunt numeroase multe alte cazuri (cum e cel al parcelelor 157 si 158 amintite) in care singurul lucru pe care il mai poti face e sa constati cum padurile virgine s-au transformat in cherestea si butuci pentru foc...", a scris senatorul USR.

Gotiu sustine ca acest comportament iresponsabil din partea autoritatilor nu ofera padurilor din Romania sansa sa fie studiate si clasate ca paduri virgine si cvasi-virgine.

"Nu as putea spune daca e vorba de lipsa de responsabilitate, de incompetenta ori de lipsa de vointa politica pentru a asigura protectia reala a acestor paduri ori de un comportament criminal, corupt, complice cu Romsilva, pentru a permite distrugerea celor mai valoroase paduri ale Romaniei inainte ca acestea sa aiba sansa sa fie studiate si clasate ca paduri virgine si cvasivirgine", a notat el.

"Indiferent de cauza, actualii guvernanti si Romsilva distrug, in fiecare zi, viitorul Romaniei, sansa de a avea un mediu putin mai curat, mai sanatos si sansa unei dezvoltari durabile reala pentru comunitatile locale. Pentru a opri macelul nu ne ramane decat sa luptam sa-i schimbam cat mai repede", a incheiat senatorul.

Citeste si:

A.G.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#Mihai Gotiu padure virgina, #Mihai Gotiu taiere paduri , #paduri