Un nou crater urias s-a format in tundra arctica

Marti, 01 Septembrie 2020, ora 05:15
9359 citiri
Un nou crater urias s-a format in tundra arctica
Foto: Facebook/ Vesti Yamal

Un nou crater gigantic a fost descoperit in nordul Siberiei. Primul astfel de fenomen a fost inregistrat pentru prima data in 2014.

Initial, craterul in forma de palnie fost observat din intamplare, de o echipa a TV Vesti Yamal, care avea cu totul alta misiune.

Apoi, un grup de oameni de stiinta au mers in expeditie la fata locului, pentru a examina uriasul crater cilindric, cu o adancime de aproximativ 50 de metri, informeaza The Siberian Times.

"Ceea ce am vazut astazi este uluitor in dimensiune si maretie. Sunt implicate forte colosale ale naturii care creeaza astfel de cratere.", a declarat dr. Evgeny Chuvilin, cercetator la Institutul de Stiinte si Tehnologie Skolkovo.

Craterul recent descoperit este al saptesprezecelea de acest fel si este cel mai impresionant dintre gaurile mari care au aparut brusc in ultimii ani.

Aceste cratere - numite hidrolacolite sau bulgunnyakhs, de catre oamenii de stiinta - apar cand gazul din cavitatile formate in permafrost ajunge la o presiune ridicata si explodeaza, in urma dezghetarii permafrostului (stratul de sol din tinuturile polare, inghetat permanent, cu o grosime intre 2 si 15 metri).

Profesorul Vasily Bogoyavlensky, de la Institutul de cercetare a petrolului si gazelor din Moscova, a declarat pentru Vesti Yamal TV: "Acest crater este unic - contine o multime de informatii stiintifice suplimentare, pe care nu suntem inca pregatiti sa le dezvaluim. Este un subiect pentru publicatiile stiintifice. Trebuie sa analizam toate datele si sa construim modele tridimensionale", a spus profesorul.

Bogoyavlensky mai spune ca forajul pentru gazul din vastele rezerve din Yamal ar putea fi si el un factor declansator al exploziilor.

El este ingrijorat de riscul de dezastre ecologice, daca o astfel de punga cu gaz de formeaza in apropierea conductelor de gaz, instalatii de productie sau zone rezidentiale.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#permafrost, #crater, #explozie, #gaze, #Arctic, #Siberia, #gaura, #Rusia, #descoperire, #cercetare , #stiri mediu