Uita de plata facturilor la utilitati: casa ta, independenta energetic cu 18.000 de euro

Sambata, 14 August 2010, ora 11:49
4758 citiri
Uita de plata facturilor la utilitati: casa ta, independenta energetic cu 18.000 de euro
Foto: Evenimentul Zilei

Cu o investitie de 18.000 de euro, oricine poate fi independent energetic si sa uite de grija facturilor la utilitati. Este vorba de o casa cu apa calda non-stop si fara caderi de tensiune care distrug electrocasnicele.

La Agigea s-a construit deja o casa-proiect, prin intermediul careia specialistii de la Institutul de Cercetari Electrotehnice incearca sa gaseasca variantele optime pentru o locuinta independenta energetic, scrie Evenimentul Zilei.

Deocamdata, este vorba de o cercetare, dar prof. Dan Teodoreanu, unul dintre coordonatorii acestui proiect, spune ca a primit cereri de la oameni care doresc sa-si contruiasca astfel de locuinte.

Constructia de la Agigea are o suprafata utila de 191 mp isi produce singura energia electrica, termica si are un sistem de securitate care poate preveni incediile, anunta din timp fenomenele meteorologice extreme sau chiar seismele.

La o casa medie, energia electrica si apa menajera s-ar rezolva cu aproximativ 8.000 de euro. Potrivit calculelor, o familie ar consuma intre 2 si 4 kWh/zi si ar avea nevoie de panouri fotovoltaice pe o suprafata intre 15 si 20 de metri patrati, ceea ce ar duce la un pret cam de 6.000 de euro. Mai mult, panourile solare ar putea fi si o solutie alternativa pentru anveloparea termica a blocurilor.

"Pe langa efectul de sera pe care il produc, iarna peretii pot fi incalziti si de pierderile de energie. Vara va fi racoare datorita sistemului de ventilatie care este montat pe aceasta instalatie. Costurile sunt aceleasi ca si la case. Un kilowatt care se produce pe 10 metri patrati de panouri fotovoltaice ar costa in jur de 3.500 de euro", a precizat prof. dr. ing. Nicolae Olariu, presedintele Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie.

Problema apei calde menajere se poate rezolva relativ simplu si ieftin, cu aproximativ 1.500 de euro. Partea mai importanta si cea mai scumpa este, insa, incalzirea. Specialistii recomanda pompele de caldura, care ar costa cam 10.000 de euro.

Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Dobânzile au scăzut ușor în ultimele luni, la fel și ratele celor care avea dobânzi variabile. Deși sumele nu sunt considerabile le-au deschis românilor apetitul pentru credite. Una...
#independenta energetica case, #panouri solare, #izolatie termica, #pompe caldura case , #panouri solare