Tramvaiul verde, o inventie europeana care ar fi buna si la noi (Galerie foto)

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 10:45
9476 citiri
Tramvaiul verde, o inventie europeana care ar fi buna si la noi (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Urbanizarea a dat poate lovitura cea mai grea mediului ecologic, iar aportul retelelor de tramvaie a avut contributia sa. Orasenii s-au bucurat ca pot circula mai comod si cu mai putin efort, fara sa le cam pese ca natura sufera.

Dar desfiintarea totala a zonelor verzi nu este obligatorie nici macar intre liniile de tramvai. A fost o neglijenta, nu o necesitate. In ultimii ani, numeroase orase europene au luat initiativa neasteptata sa planteze gazon atat intre linii, cat si pe marginea lor, plus alte vegetatii, de-a lungul traseelor.

Initiativele au fost bine primite de populatie, edilii s-au mandrit cu ceea ce au realizat, iar un numar insemnat de orase europene a reusit sa-si "ecolocizeze" liniile de trmavai: Lyon, Nysa, Saint-Etienne si Strasbourg in Franta, Freiburg si Frankfurt in Germania, Bercelona in Spania, Milano in Italia, Varsovia in Polonia si altele citeaza Big Picture.

Efectele nu privesc numai aspectul si calitatea aerului. Iarba are proprietatea de a absorbi zgomotul reducand astfel poluarea sonora produsa de tramvai.

De asemenea, iarba constituie un filtru natural pentru praful orasului, care asezat pe suprafetele asfaltate sau pietruite, este luat de vant si recirculat fara intrerupere, ajungand nu numai in narile noastre, dar si in apartamente.

Iarba insa retine praful, iar apa de ploaie face ca particulele de praf retinute sa alunece spre sol, acolo unde le este locul.

In afara tuturor acestor agumente tehnice, merita retinut efectul estetic al covorului verde, care face ca o supafata pe care o stim din totdeauna ca fiind foarte putin atractiva, sa capete dimensiuni estetice, parca iesite din penelul unui peisagist.

In centrul orasului Nisa, din Franta, linia de tramvai respecta trecerile de pietoni, intersectiile, dar are loc si pentru iarba verde.

La Lyon, tot in Franta.

Pare ciudat: strada si trotuarul sunt toate numai asfalt. Singura zona verde este linia de tramvai.

Statie de tramvai la Stasbourg

Tot acolo, de-a lungul traseului.

Linie rapida. In loc de parapet, marginea este pazita de un gard viu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#urbanism ecologic, #ecologie urbana, #tramvai ecologic , #verde