Taxa "la groapa" sau cum incearca Romania sa iasa din gunoi

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:01
4793 citiri
Taxa "la groapa" sau cum incearca Romania sa iasa din gunoi
Foto: Arhiva Ziare.com

Taxa "la groapa", care ar putea incuraja reciclarea, apare intr-un nou proiect de ordonanta de guvern. Ar trebui aplicata de anul acesta la 80 de lei/tona.

Taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, un proiect mai vechi pentru incurajarea reciclarii, capitol la care Romania este pe ultimul loc in UE, este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta pus in dezbatere de Ministerul Mediului.

Anuntata inca din vara anului trecut de fostul ministru Gratiela Gavrilescu, taxa de 80 de lei/tona ar trebui aplicata din acest an.

In luna iulie 2015, fostul ministru al Mediului Gratiela Gavrilescu spunea ca de la 1 ianuarie 2016 va fi introdusa taxa "la groapa" in cuantum de 80 de lei/tona, care se va dubla pana la sfarsitul anului.

La inceputul lui martie, a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de ordonanta simpla, vizand introducerea acestei taxe, dar si alte modificari la OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

Taxa ar urma sa fie aplicata din acest an, la cuantumul anuntat de 80 de lei/tona, pentru ca de anul viitor sa ajunga la 120 de lei/tona, bani ce vor ajunge la Administratia Fondului pentru Mediu.

In prezent, operatorii de salubrizare nu platesc nicio taxa autoritatilor de mediu pentru depunerea deseurilor la groapa. Operatorii depozitelor de deseuri percep in medie un tarif de 15 euro/tona.

In Ungaria, exista o taxa de depozitare a deseurilor cu o valoare de 34 de euro pe tona, spunea comisarul general al Garzii de Mediu, Florin Diaconu.

Potrivit unui raport din 2012 al European Topic Center on Sustainable Consumption and Production privind implementarea acestei taxe in Europa, Bulgaria, care impartea ultimul loc in UE cu Romania pentru faptul ca peste 95% din deseurile municipale ajungeau la groapa de gunoi in cele doua tari, a introdus taxa in 2011.

20 de tari europene din si dinafara UE practicau aceasta taxa, stabilita in medie la 30 de euro/tona, potrivit raportului citat.

Romania a ramas cu o rata de reciclare de 4,5%, fiind pe ultimul loc in UE, in timp ce Bulgaria figura cu 30%, ca si Ungaria, la nivelul anului 2012, potrivit unui raport al Comisiei Europene dat publicitatii in martie anul trecut.

Pe primele locuri in UE erau Germania (70%), Austria (60%) si Belgia (55%).

Un alt raport, lansat in iulie, de Agentia Europeana de Mediu, tot pentru 2012, indica o rata de reciclare a deseurilor municipale in Romania sub 5 la suta, iar in Bulgaria de peste 25 la suta.

Intram in randul lumii? Ministerul Mediului vrea ca firmele de salubritate sa colecteze separat deseurile

In Romania s-a dorit introducerea unei taxe pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi prin OUG 31/2013, care prevedea perceperea unei taxe de 50 de lei/tona in 2014, 80 de lei/tona in 2015 si 120 de lei/tona in 2016.

Ulterior, OUG 31/2013 a fost modificata si adoptata in Parlament, prin Legea nr. 384/2013, care prevede introducerea taxei in 2017, la valoarea de 80 de lei, care sa creasca la 120 de lei in anul urmator.

Romania produce peste opt milioane de tone de deseuri municipale anual, din care continua sa arunce la groapa peste 95 la suta. In absenta orientarii spre colectarea selectiva si reciclare in proportie mai mare, creste nevoia de spatii noi de depozitare.

La Suceava, s-a ajuns la construirea de gropi de gunoi in Pasul Mestecanis, la o altitudine de pe 1.000 de metri, intr-o zona turistica a Bucovinei.

Controversatul proiect, finantat cu fonduri europene, criticat de localnici si activisti de mediu, dar aparat de autoritati, este acum oprit de o decizie a instantei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa groapa gunoi, #proiect mediu reciclare Romania, #taxa Romania groapa gunoi , #reciclare