Țările amenințate de creşterea nivelului mărilor imploră lumea să salveze viitorul: ”Trebuie să inversăm tendinţa”

Marti, 10 August 2021, ora 14:32
6371 citiri
Țările amenințate de creşterea nivelului mărilor imploră lumea să salveze viitorul: ”Trebuie să inversăm tendinţa”
Antigua este o insulă, parte a arhipelagului Antilele Mici, situat în Marea Caraibelor FOTO Wikipedia

Zeci de mici state insulare vulnerabile la efectele modificărilor climatice îndeamnă lumea să le salveze viitorul, după publicarea luni a unui raport ONU care arată că o accelerare a încălzirii planetei şi o creştere a nivelului mărilor le ameninţă existenţa, relatează AFP.

Potrivit raportului unor experţi ONU cu privire la climă (GIEC), încălzirea globală are loc mai rapid decât se prevedea.

”Trebuie să inversăm această tendinţă”, îndeamnă într-un comunicat, luni seara, Diann Black-Layne, principala negociatoare în domeniu a Alianţei Micilor State Insulare (AOSIS), o ambasadoare a Antigua şi Barbuda.

”Problema este că dacă limităm încălzirea la 1,5°C, riscăm în continuare o creştere a nivelului mării de un metru şi jumătate. Dar dacă împiedicăm încălzirea să atingă 2°C, putem împiedica o creştere a nivelului mării de trei metri pe termen lung. În joc este viitorul nostru”, subliniază ea.

Din AOSIS fac parte 39 de state - inclusiv Cuba, Jamaica, Papua Noua Guinee şi Maldive - cea mai joasă ţară din lume.

Aceste ţări insulare subliniază că este necesar ca guvernele din întreaga lume să adopte măsuri cruciale în vederea unei limitări a încălzirii globale la obiectivul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris din 2015.

GIEC arată în raport că lumea este pe cale să atingă obiectivul acestui prag în 2030, cu zece ami mai devreme decât se prevedea în urmă cu tre ani.

O asemenea încălzire globală va avea efecte devastatoare asupra omenirii - prin fenomene meteorologice mai extreme, precum incendii, taifunuri, secete şi inundaţii.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizatcă emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de energia fosilă şi despădurire sunt ”pe cale să ne sufoce planeta” şi a îndemnat ţările ”să-şi unească forţele” penru a evita o catastrofă.

Numeroşi lideri mondiali au îndemnat, în urma publicării raportului, la o acţiune imediată în vederea opririi creşterii temperaturii planetei.

Însă premierul conservator australian a respins marţi îndemnuri tot mai numeroase la adoptarea unor obiective mai ambiţioase în privinţa emisiilor poluante.

China, la rândul său, insistă asupra faptului că îşi implementează angajamentele în lupta împotriva modificărilor climatice - însă fără să anunţe vreo măsură nouă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#tari, #insule, #apel, #raport ONU, #crestere, #nivel, #mare, #incalzire globala , #stiri mediu