Tanczos Barna, despre o importantă decizie luată la Glasgow: "Este foarte complicat să scoţi din fondul forestier un teren şi să-l transformi în altceva. La noi se ciupeşte"

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 16:43 1968 citiri
Tanczos Barna, ministrul Mediului FOTO Facebook/ Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că semnarea, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, a "Declaraţiei liderilor pentru păduri şi utilizarea durabilă a terenurilor" are o "semnificaţie aparte" în ceea ce priveşte România, el explicând că România permite foarte greu transformarea de păduri în teren agricol, dar se confruntă, în schimb, cu tăieri ilegale de fond forestier.

"La noi se ciupeşte. Se ciupeşte, cred că ăsta ar fi termenul, se fac ilegalităţi în continuare, nu se poate nega acest lucru, dar paşii făcuţi de România sunt importanţi şi sunt deja recunoscuţi şi la nivel european”, a declarat Tanczos Barna.

"Cel mai important eveniment a avut loc, cred, în momentul în care s-a semnat acest angajament mondial pe păduri. S-a făcut diferenţa clară în acest document între defrişare sau despădurire, cred că este termenul cel mai bun pentru acest fenomen de transformare a pădurilor în terenuri agricole definitiv. Acest lucru se întâmplă foarte des în America de Sud, se întâmplă în Rusia, se întâmplă în păduri tropicale şi aceste transformări de fonduri forestiere în teren agricol cu scop comercial şi economic pot afecta grav pe plan mondial acest echilibru fragil.

În România, acest angajament are o semnificaţie aparte. Noi luptăm împotriva defrişărilor, în sensul reducerii tăierilor ilegale. La noi, defrişarea înseamnă transformarea pe o perioadă scurtă a terenului respectiv în altceva decât fond forestier şi înseamnă ilegalitate. În America de Sud, în Rusia, în alte ţări această transformare este una legală. La noi, în mod legal nu se poate scoate aproape deloc sau este foarte complicat să scoţi din fondul forestier un teren şi să-l transformi în altceva.

La noi se ciupeşte. Se ciupeşte, cred că ăsta ar fi termenul, se fac ilegalităţi în continuare, nu se poate nega acest lucru, dar paşii făcuţi de România sunt importanţi şi sunt deja recunoscuţi şi la nivel european”, a declarat ministrul Mediului, miercuri după amiază, la Digi FM.

Ministrul a ţinut să precizeze că datele oficiale arată că suprafaţa de păduri în România a crescut cu aproximativ 200.000 de hectare faţă de 1990, existând studii făcute inclusiv de ONG-uri mondiale care susţin că au apărut suprafeţe de pădure.

"Datele statistice, oficiale, clare, arată că sunt împădurite cincizeci şi ceva de mii de hectare anual în România, împădurite şi reîmpădurite”, a adăugat Tanczos.

El a admis că în acest domeniu este "un fenomen infracţional care trebuie controlat", subliniind că pedepsele se înăspresc.

Întrebat dacă are încredere în Garda Forestieră, ministrul Mediului a răspuns: "E ca şi cum m-ar întreba cineva dacă am încredere în poliţie şi mi-ar prezenta doar partea negativă”, el subliniind că la "nivel macro" activitatea Gărzii Forestiere este "una benefică, pozitivă, cu excepţiile de rigoare care sunt excepţii la orice instituţie a statului în România".

Marţi, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, a fost semnată ”Declaraţia liderilor pentru păduri şi utilizarea durabilă a terenurilor”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News