Studiu alarmant: Incalzirea globala provoaca o topire in masa "ireversibila" in Antarctica

Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:57
4265 citiri
Studiu alarmant: Incalzirea globala provoaca o topire in masa "ireversibila" in Antarctica
Foto: Arhiva Pixabay

Incalzirea globala conduce la o topire in masa "ireversibila" a ghetii din Antarctica, iar "decarbonizarea" atmosferei reprezinta singura solutie pentru incetinirea acestui proces.

Activitatea antropica recenta a intensificat incalzirea globala, care ar putea duce la o topire in masa in Antarctica, a spus pentru Reuters cercetatoarea Zoe Thomas, de la Universitatea din New South Wales, care a facut parte dintr-o echipa internationala de oameni de stiinta ce a publicat recent un studiu despre topirea ghetii in Antarctica.

Studiul a demonstrat ca lumea ar putea pierde cea mai mare parte a calotei glaciare din vestul Antarcticii, care se sprijina pe fundul marii si este marginita de gheata plutitoare, in conditiile unui mediu din ce in ce mai calduros.

"In ceea ce priveste calota glaciara din vestul Antarcticii, odata ce este atins un anumit prag, acest inceput de topire va continua in ciuda eforturilor noastre de a-l stopa", a declarat Zoe Thomas.

Echipa de cercetatori spera sa continue cercetarile pentru a stabili viteza cu care gheata raspunde la temperaturile in crestere, ceea ce ar ajuta la realizarea unei estimari mai concrete a evolutiei viitoare.

Cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in Antarctica, de la 18,3 grade Celsius, a fost consemnata la o baza de cercetare din regiune la data de 6 februarie. Daca temperaturile ridicate se vor mentine, acestea ar putea provoca o crestere extrema a nivelului marilor, la nivel mondial.

"Acest lucru va conduce treptat la stramutarea oamenilor", a adaugat Thomas. "Stim ca acest lucru se petrece deja in comunitatile de pe insulele mici si va continua sa se intample treptat pe masura ce din ce in ce mai multe locuinte sunt inundate in timpul mareei inalte, apoi la maree normala si apoi chiar si la maree joasa", a precizat ea.

Thomas a subliniat ca singurul lucru care ar incetini topirea ghetii ar fi demersul de "decarbonizare" al tuturor economiilor mondiale. "Abia dupa ce ne luam angajamentul pentru acest viitor decarbonizat putem incepe sa ne gandim la potentialele optiuni pentru a incerca sa eliminam carbonul din atmosfera", a spus specialista.

Multe economii avansate s-au angajat sa reduca emisiile de carbon la zero pana in 2050. Australia, care a fost afectata recent de unul dintre cele mai grave sezoane de incendii de vegetatie din istoria sa, este in mare parte considerata restanta in acest domeniu. Conform unei prognoze publicate luna trecuta de serviciul britanic de meteorologie, Met Office, incendiile au contribuit la una dintre cele mai mari cresteri anuale a concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera terestra de la inceperea inregistrarii acestor date, cu peste 60 de ani in urma.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#topire ireversibila Antarctica, #incalzire globala Antarctica , #incalzire globala