Semnal de alarma de la Greenpeace: Centrale nucleare vulnerabile in Franta

Vineri, 29 Martie 2013, ora 07:23
3635 citiri
Semnal de alarma de la Greenpeace: Centrale nucleare vulnerabile in Franta

Analizand situatia celor 19 centrale nucleare de pe teritoriul Frantei, prestigiosul ONG international Greenpeace a desemnat joi patru centrale nucleare care prezinta un potential pericol de accident, dupa ce anterior mai fusese stabilita una, a cincea, cea de la Fessenheim.

Centralele sunt raspandite pe tot teritoriul tarii: la Blayais, la du Bugey, la de Gravelines, si la du Tricastin, informeaza La Tribune.

Potentialul pericol nuclear

Joi dimineata, activistii Greenpeace au manifestat in zona sustinand necesitatea inchiderii celor cinci centrale si nu numai cea de la Fessenheim, care a fost in discutie pana in prezent, fiind mai veche decat oricare alta (functioneaza din 1978).

Membrii Organizatiei non-guvernametale cer sa se aiba in vedere trei criterii, esentiale pentru protectia mediului si a vietii oamenilor.

Primul criteriu se refera la gradul de siguranta a instalatiilor existente, care are in vedere vechimea fiecarei centrale, puterea si natura combustibilului folosit.

Cel de al doilea criteriu priveste factorii externi, fie ei naturali sau nu: inundatii, fenomene seismice, risc industrial, riscul de incendiu.

Al treilea criteriu este legat de gravitatea consecintelor unui eventual accident, in functie de apropierea fata de frontiere, distanta fata de marile metropole si de distanta la care se desfasoara diferitele activitati vitale pentru economie, care ar putea fi perturbate sau distruse in cazul accidentului.

Cu titlu de exemplu, activistii Greenpeace puncteaza cazul centralei de la Blayais, aflata intr-o importanta zona viticola, sau celei de la Gravelines, plasata intr-un perimetru puternic industrializat.

Un deceniu de evenimente la Fessenheim

Merita amintit ca, la cea mai veche centrala nucleara franceza, cea de la Fessenheim, s-au inregistrat din anul 2000 si pana in prezent nu mai putin de sase evenimente, astfel:

In anul 2000, un seism a afectat rezervoarele si sistemul de alimentare cu apa. Sansa a fost ca s-a intervenit operativ, asigurandu-se continuitatea circuitului de apa, dar repararea in conditii de siguranta a rezervoarelor a durat pana in 2002.

In ziua de 24 ianuarie 2004, a fost inchisa o vana, printr-o eroare umana, ceea ce a determinat inhalarea de particule radioactive de catre sapte persoane din cadrul centralei, e drept, fara consecinte foarte grave.

La 29 septembrie 2005, in timpul descarcarii reactorului nr. 1, s-a produs o intrerupere accidentala a alimentarii cu curent electric, generand oprirea unor pompe din sistemul de racire aflat in zona combustibilului stocat. Blocarea aparaturii de masura n-a mai permis controlul borului din sistem.

La 27 decembrie 2009, resturi vegetale au blocat sistemul de alimenare cu apa, reducand fluxul apei de racire la reactorul nr. 2, intamplator oprit in acel moment, conform programului. N-a avut alte consecinte decat prelungirea perioadei de oprire.

In 2011, o manevra gresita a operatorului a determinat oprirea automata a reactoarelor. Sistemul de lucru in avarie a reactionat normal.

La 25 aprilie 2012, un pluton de politie specializat si 30 de pompieri au trebuit sa intervina pentru a face fata incediului aparut in sala motoarelor.

Dezbatere populara

Activistii Greenpeace se refera insistent la cazul Fukushima, sustinand necesitatea de a aplica urgent masuri care sa duca la mai multa siguranta in exploatare.

Pe de alta parte, autoritatile au declansat o dezbatere la nivel national pe problema surselor de energie, dar Greenpeace boicoteaza acest demers, considerand ca problema trebuie tratata tehnic, prin specialisti si nu electoral, prin masuri populiste.

Programul guvernamental va continua totusi pana la vara, urmand ca in baza lui sa se defineasca noua politica energetica a Frantei.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Greenpeace centrale nucleare Franta , #energia nucleara
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Centralele vor fi oricum scoase din uz.