Schimbare la fata pentru Cernobil: Locul dezastrului nuclear ar putea fi transformat in ceva incredibil

Marti, 02 August 2016, ora 12:328183 citiri
Schimbare la fata pentru Cernobil: Locul dezastrului nuclear ar putea fi transformat in ceva incredibil
Foto: Pixabay

Schimbare la fata pentru locul unde a avut cel mai mare dezastru nuclear din lume: guvernul ucrainean vrea sa transforme Cernobil intr-un parc cu panouri solare.

"Exista potential pentru energia regenerabila", a transmis ministrul Mediului de la Kiev, Ostap Semerak, relateaza Business Insider.

"Deja avem linii de transmisie de inalta tensiune care erau folosite de reactoarele nucleare, terenul e foarte ieftin si avem foarte multe persoane care au experienta in domeniul energetic", a adaugat oficialul ucrainean.

Parcul cu panouri solare ar genera 1.000 MW pe an, adica o treime din cantitatea de energie ce era furnizata pe vremea cand reactoarele nucleare functionau la capacitate maxima.

Proiectul are un mare impediment: ar putea fi foarte scump.

In aceste conditii, oficialii de la Kiev incearca sa gaseasca finantarea necesara. Deja poarta discutii cu doua firme de investitii americane si patru dezvoltatori din Canada.

"Vrem sa oferim cele mai inalte standarde in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator si energie 'curata', dar si sa le aratam oamenilor din zonele de conflict ca viata e mai buna alaturi de noi", a mai spus ministrul.

Citeste si despre locul-fantoma care a devenit destinatie turistica

C.P.