Rusia suspenda acordul nuclear si de cercetare in energie cu SUA

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 22:43
5292 citiri
Rusia suspenda acordul nuclear si de cercetare in energie cu SUA
Foto: Kremlin

Moscova a anuntat, miercuri seara, suspendarea acordului nuclear si de cercetare in domeniul energiei dintre Rusia si Statele Unite.

Aceasta este o replica la sanctiunile economice internationale impuse de americani pentru anexarea Crimeii si finantarea insurgentei pro-ruse din estul Ucrainei.

Anuntul vine dupa ce presedintele rus a semnat, luni, un decret de suspendare a acordului privind eliminarea rezervelor de plutoniu, transmite Reuters.

De asemenea, Executivul rus a precizat ca pune capat pentru aceleasi motive cooperarii nucleare dintre compania Rosatom si Departamentul de Energie al Statelor Unite, privind studiile de fezabilitate pentru convertirea reactoarelor ruse pe uraniu cu imbogatire redusa.

Luni, Vladimir Putin a semnat un decret prezidential privind suspendarea acordului dintre Moscova si Washington legat de eliminarea rezervelor de plutoniu, care ar putea sa fie folosite pentru fabricarea unor focoase nucleare.

In acest sens, presedintele rus semnaleaza ca este pregatit sa utilizeze subiectul dezarmarii nucleare la nivel mondial drept carte de negociere cu Statele Unite privind Ucraina si Siria.

"Innoirea continua a sanctiunilor impotriva statului rus, care includ suspendarea cooperarii ruso-americane in domeniul energiei nucleare, cere adoptarea unor contramasuri impotriva Statelor Unite", se arata intr-un comunicat de pe site-ul Guvernului Rusiei.

Acordul privind cooperarea nucleara si cercetarea in domeniul energetic, care a fost semnat in urma cu trei ani, a stabilit un cadru juridic pentru extinderea activitatilor comune dintre laboratoarele de cercetare ruse si americane.

In acelasi timp, acordul privind uraniul a fost semnat in urma cu sase ani pentru implementarea studiilor de fezabilitate legate de convertirea reactoarelor nucleare pe uraniu cu imbogatire mica.

Statele occidentale au impus in urma cu doi ani sanctiuni economice dure impotriva Rusiei pentru anexarea Crimeii si finantarea insurgentei pro-ruse din estul Ucrainei.

In septembrie, americanii au introdus noi companii pe lista de sanctiuni impuse Rusiei, inclusiv filiale Gazprom. Iata si ce sanctiuni aplicate Rusiei a prelungit UE.

Citeste si lucruri uimitoare despre Rusia, o super-putere bogata in uraniu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Rusia suspenda acord nuclear SUA , #energia nucleara
Comentarii