Rusia si India au planuri mari: Vor sa construiasca cel putin sase noi centrale nucleare

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 08:11
2432 citiri
Rusia si India au planuri mari: Vor sa construiasca cel putin sase noi centrale nucleare
Foto: Pixabay

Rusia intentioneaza sa construiasca in India cel putin sase noi centrale atomoelectrice in urmatorii 20 de ani, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, dupa intrevederea avuta la Moscova cu premierul indian Narendra Modi.

Liderul de la Kremlin a mai declarat la conferinta de presa ce a urmat acestei intalniri ca Rusia si China isi vor spori cooperarea in domeniul apararii, printre proiectele avute in vedere numarandu-se producerea in comun a unui avion de vanatoare si a unui avion militar de transport, transmit agentiile internationale de presa.

La randul sau, premierul Modi a vorbit despre un proiect pentru realizarea in India a unei unitati de productie a elicopterelor Ka-226T.

El a caracterizat discutia cu Putin drept "formidabila" si "foarte productiva".

"Cand privesc inspre viitor, vad in Rusia un partener important pentru transformarea economica a Indiei si pentru crearea unei lumi echilibrate, stabile si multipolare", a subliniat seful executivului indian.

Vizita sa la Moscova a avut in primul rand o componenta economica, fiind semnate mai multe acorduri comerciale sau de cooperare.

Printre acestea se evidentiaza intelegerea incheiata intre societatea petroliera rusa Rosneft si cea indiana Essar, care prevede furnizarea catre rafinariile din India a 10 milioane de tone de petrol anual in urmatorii zece ani.

Alte acorduri importante semnate cu aceasta ocazie privesc crearea in India a unei societati mixte in sectorul telecomunicatiilor si sporirea investitiilor ruse in infrastructura feroviara indiana.

Cele doua tari au un 'parteneriat strategic privilegiat', relatiile lor speciale datand inca de la inceputul Razboiului Rece, iar liderii celor doua tari au cel putin o intalnire in fiecare an.

India este una dintre principalele piete pentru companiile ruse din sectorul apararii, dar noua politica a guvernului de la New Delhi are in vederea productia a cat mai multe echipamente militare in industria proprie, prin transferuri de tehnologie.

Totusi, nici Putin si nici Modi nu au spus nimic la conferinta de presa despre subiectul considerat cel mai important pe agenda convorbirilor, si anume vanzarea catre armata indiana a unor sisteme de rachete antiaeriene S-400.

Anterior a fost evocata de presa rusa si indiana posibilitatea incheierii unui contract in valoare de circa sase miliarde de dolari, pentru care guvernul indian si-ar fi dat acordul de principiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#centrale nucleare India, #Rusia centrale nucleare, #construit centrale nucleare India, #vizita Putin India , #energia nucleara