Romania va rata tinta de reciclare pe baterii portabile

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 11:02
2530 citiri
Romania va rata tinta de reciclare pe baterii portabile

Romanii arunca la gunoi, anual, peste 50 milioane de baterii si acumulatori uzati, reprezentand aproximativ 1.150 tone deseuri cu continut mare de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu si care, potrivit normelor europene, ar trebui colectate si reciclate in mod responsabil, in caz contrar, fiind posibila declansarea procedurilor de penalizare pentru neindeplinirea Conditionalitatilor Ex Ante conform Regulamentului General 2014-2020 al Comisiei Europene.

Incepand cu 2016, tinta de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piata. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata nationala medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adica mult sub obligatiile europene.

Inca de la inceputul activitatii sale in 2013, Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a depus eforturi sustinute in strategia de dezvoltare a unei retele nationale de puncte de colectare a bateriilor uzate, dotate cu infrastructura adecvata, atat in marile orase cat si in zona rurala si care sa fie cat mai accesibile cetatenilor, oferindu-le astfel posibilitatea de a recicla cu usurinta aceste mici "bombe ecologice".

Rezultatele la finalul anului 2015 sunt promitatoare, fiind colectate circa 100 tone baterii, echivalentul a aproximativ 4,5 milioane de bucati, in special datorita derularii campaniei de informare si stimulare a colectarii selective a bateriilor portabile uzate "Priveste Partea Pozitiva", la nivelul intregii tari, dar si lansarii in premiera nationala a Hartii Interactive a Reciclarii.

In prezent, Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) pune la dispozitia cetatenilor circa 3000 de recipiente de colectare atent monitorizate, distribuite la nivel national in lanturi de retail, supermarket-uri, benzinarii, prin intermediul partenerilor precum Flanco, UPC, Germanos, Telekom, Mol Romania, Emag, Kaufland, Chicco, Socar.

Cu toate acestea, aproximativ 1.150 tone de deseuri periculoase de baterii si acumulatori ajung in continuare anual in cele 110 depozite neconforme, dar si in cele peste 3.500 depozite adhoc neautorizate din tara, determinand poluarea mediului inconjurator si riscuri majore asupra sanatatii populatiei.

"In acest context, consideram ca tinta de reciclare pentru 2016 ca parte a obligatiilor europene de reciclare a deseurilor de baterii si acumulatori va fi ratata, cu impact negativ asupra accesarii de fonduri europene prin neindeplinirea Conditionalitatilor Ex Ante 2016 - 2020.

Imperfectiunile nesolutionate ale cadrului legislativ de reglementare, in speta HG 1132/2008 si lipsa implementarii mecanismelor europene obligatorii privind colectarea selectiva, precum si inexistenta in prezent a Planului National de Gestionare a Deseurilor sunt piedici care nu vor permite Romaniei sa isi atinga tinta de reciclare de 45% pentru 2016.

Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntam astazi in domeniul mediului si gestiunii deseurilor este lipsa de interes si implicare in problematica reciclarii a reprezentantilor administratiei publice centrale si locale si a operatorilor de salubritate care detin monopolul pe colectare, la nivel local.

Aceste reale vulnerabilitati ale gestiunii deseurilor constituie obstacole majore in atingerea obiectivelor pe care Romania si le-a asumat in calitate de Stat Membru de a recicla 50% din deseurile municipale si comerciale generate anual pana in 2020 si de indeplini dezideratul de Societate a Reciclarii", declara reprezentantii Asociatiei Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

In pofida tuturor dificultatilor, Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor va actiona cu fermitate in directia sporirii numarului de puncte de colectare aflate la dispozitia populatiei mizand pe implicarea companiilor si membrilor, dar si pe raspunsul pozitiv al cetatenilor care inteleg ca o baterie uzata poate polua 1 metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani, astfel ca, in contextul in care multe localitati nu au inca acces la retele de alimentare cu apa sau canalizare, efectele negative asupra sanatatii omului sunt uriase.

De asemenea, avand drept obiective promovarea reciclarii si incurajarea populatiei in vederea dezvoltarii obiceiurilor de colectare selectiva a deseurilor de baterii, Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor va continua sa dezvolte si in 2016 harta interactiva care integreaza reteaua nationala cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a bateriilor si acumulatorilor uzati, un serviciu inteligent care folosind sistemul GIS, detecteaza automat locatia vizitatorului online si propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta.

Harta inteligenta este disponibila pe www.snrb.org si www.colecteazabaterii.ro si ofera informatii complete despre punctele de colectare: adresa, numar de telefon si program de functionare, comportamentul eco-responsabil fiind acum la doar un click distanta.

Despre Sistemul National de Reciclare a Bateriilor SNRB

Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizatie colectiva a producatorilor de baterii si acumulatori, avand ca scop preluarea obligatiilor si responsabilitatilor acestora privind colectarea, tratarea si valorificarea deseurilor de baterii si acumulatori in conformitate cu HG 1132/2008 si a legislatiei complementare.

Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor este membru fondator EUCOBAT - European Compliance Organisation for Batteries, asociatia pan-europeana a organizatiilor de transfer responsabilitati.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#reciclare baterii uzate, #centre reciclare baterii , #reciclare