Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile?

Marti, 22 Martie 2016, ora 08:00
11636 citiri
Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile?
Foto: Nuclearelectrica

Romania este una dintre tarile Uniunii Europene unde energia nucleara detine o parte destul de semnificativa din cosul energetic, insa ce costuri si riscuri implica?

La 1 martie 2016, in lume erau in operare 440 de reactoare nucleare functionale, 65 in constructie si 173 planificate.

In Uniunea Europa se afla 130 de unitati nucleare, raspandite in 14 dintre cele 28 state membre, care genereaza circa 27% din electricitatea produsa la nivelul UE, reprezentand peste 50% din electricitatea cu emisii reduse de carbon, potrivit datelor Forumului Atomic Roman (ROMATOM) remise Ziare.com.

Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu

Romania, unde energia nucleara asigura in 2014 cam 18,5% din productia de electricitate, este undeva la mijlocul clasamentului "nuclear", fata de tari ca:

  • Franta (76,9%),
  • Slovacia (56,8%),
  • Ungaria (53,6%),
  • Belgia (47,5%),
  • Suedia (41,5%),
  • Finlanda (34,6%),
  • Republica Ceha (35,8%),
  • Bulgaria (31,8%).

Costurile energiei nucleare

Costurile asociate energiei nucleare sunt mai ridicate in faza de constructie, ele scazand in faza de operare, ne-au explicat reprezentantii ROMATOM.

"Costurile din etapa de constructie se amortizeaza pe perioada de operare normala a unei centrale nucleare, de 30 de ani. Exista insa posibilitatea prelungirii perioadei de viata a unei centrale nucleare cu inca 25-30 de ani, cu o investie mai mica decat costul construirii unei centrale nucleare noi si in conditii de siguranta", au precizat reprezentantii ROMATOM.

Riscurile energiei nucleare

Riscurile asociate cu producerea energiei nucleare nu sunt mai mari decat cele asociate cu celelalte surse de energie, sustin reprezentantii ROMATOM, iar securitatea este prioritatea de top pentru toate centralele nucleare din lume care implementeaza si imbunatatesc in mod constant masurile si sistemele de siguranta.

"Tehnologia utilizata la CNE Cernavoda este una sigura si robusta, neavand niciun incident nuclear nicaieri in lume. Securitatea nucleara are la baza 3 elemente cheie si anume: racire, control si retinerea potentialilor produsi radioactivi in interior si este asigurata atat prin monitorizarea atenta a parametrilor in timpul operarii, cat si prin sisteme de oprire rapida automata in cazul in care sistemele de siguranta identifica neconformitati in operare.

Sistemele de protectie si de oprire rapida sunt dublate, la fel si camera de comanda principala pentru a face fata oricaror scenarii de risc identificate de expertii centralei si de cei ai autoritatii de reglementare din Romania. Securitatea nucleara la CNE Cernavoda este evaluata in mod constat de misiuni internationale de experti, care au constatat de fiecare data standardul inalt de securitate nucleara mentinut de catre CNE Cernavoda", potrivit ROMATOM.

Ce se intampla cu reziduurile nucleare de la reactoarele din Romania?

Activistii de mediu au avertizat in repetate randuri in legatura cu potentialele pericole care deriva din gestionarea si depozitarea deseurilor rezultate ca urmare a generarii de electricitate cu ajutorul energiei nucleare.

De exemplu, Green Peace Romania sustine ca procesele care au loc la reactoarele nucleare transforma combustibilul de uraniu intr-un amestec bogat de elemente radioactive, foarte toxic si periculos, cum ar fi plutoniul. Acesta este un element chimic folosit in fabricarea bombelor nucleare, letal in cantitati minuscule si care ramane periculos pentru aproximativ 240.000 de ani.

"Industria nucleara nu a reusit pana acum sa gaseasca o solutie permanenta pentru gestionarea acestor deseuri, care se acumuleaza incontinuu", avertizeaza activistii de mediu.

La solicitarea Ziare.com, reprezentantii ROMATOM au precizat ca din activitatea CNE Cernavoda, rezulta deseuri de diferite categorii, din punctul de vedere al gradului de activitate:

  • deseuri slab si mediu radioactive (de tipul echipamentelor de protectie, uleiuri, filtre, etc)
  • inalt radioactive (combustibilul nuclear uzat).

"Deseurile sunt segregate si gestionate corespunzator categoriei lor, in conformitate cu standardele nationale si internationale privind depozitarea deseurilor radioactive. Deseurile slab si mediu radioactive sunt incapsulate si depozitate pe amplasament in Depozitul Intermediar de Deseuri Radioactive, de unde vor fi transportate la depozitul final de deseuri slab si mediu radioactive ce urmeaza sa fie construit de catre Agentia Nuclera si pentru Deseuri Radioactive in zona comunei Saligny", potrivit ROMATOM.

Deseurile inalt radioactive - adica combustibilul nuclear uzat - este depozitat pentru o perioada de 6 ani in piscina de beton aflata in interiorul centralei pentru reducerea radioactivitatii acestora si ulterior sunt depozitate in Depozitul Intemediar de Combustibil Ars - DICA, situat pe amplasament, pe o perioada de 50 de ani, arata sursa citata.

DICA reprezinta o structura modulara de beton care se realizeaza etapizat incluzand in final 27 de module de depozitare cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul, care vor asigura stocarea timp de 50 de ani a combustibilului ars rezultat din exploatarea unitatilor 1 si 2 ale CNE Cernavoda pe toata durata lor de viata.

Potrivit ROMATOM, pana in prezent sunt realizate 7module. In fiecare an, sunt transferate la DICA aproximativ 5.400 fascicule de combustibil nuclear ars de la Unitatea 1 si 4.800 de la Unitatea 2.

"Cantitatea de deseuri inalt radioactive care rezulta in urma producerii cantitatii de energie electrica consumata de o persoana pe intreaga sa durata de viata este de marimea unei mingi de biliard", au incheiat acestia.

Surse regenerabile de energie

La nivelul UE exista o directiva prin care se stabileste un obiectiv obligatoriu, potrivit caruia, pana in 2020, o proportie de 20% din consumul de energie al UE sa provina din surse regenerabile de energie.

In prezent, Romania sta bine la acest capitol, in principal datorita energiei hidro, care reprezinta peste 35% din productia totala. La polul opus se afla, insa, cea eoliana (in jur de 5%), foto si biomasa (impreuna au putin peste 2%).

In afara de energia nucleara (18-19%), tara noastra mai produce energie din carbune si hidrocarburi, potrivit datelor Transelectrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#energie nucleara Romania, #riscuri energie nucleara, #costuri energie nucleara, #reziduuri energie nucleara , #energia nucleara