Romania se apropie de tarile din regiune in privinta volumului pietei de panouri solare

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:29
1807 citiri
Romania se apropie de tarile din regiune in privinta volumului pietei de panouri solare

Numarul de panouri solare achizitionate de romani ar putea ajunge in urmatorii doi ani la 50.000, recuperand astfel din diferenta de volum comparativ cu pietele europene.

Evolutia vanzarilor de panouri solare va fi favorizata si de prelungirea Programului Casa Verde in 2012, se arata in comunicatul transmis de Ariston Thermo Romania, una dintre principalele firme de pe piata autohtona de profil.

Avand in vedere ca inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare, finantarile guvernamentale din perioada 2010 - 2012 vor da posibilitatea majorarii acestui numar la circa 50.000, a declarat Catalin Draguleanu, Director de Vanzari al Ariston Thermo Romania.

In cadrul sesiunii desfasurate in perioada 1 iunie - 15 iulie 2011, a fost inregistrat la Administratia Fondului pentru Mediu un numar de circa 24.000 cereri de finantare ce se traduc printr-o suma cu 40 de milioane de lei peste cea prevazuta in buget, care in acest an este de 100 milioane de lei.

In Romania, putin peste 26.000 de locuinte erau dotate pana la inceputul anului 2011 cu panouri solare, situandu-se foarte aproape de Bulgaria, potrivit calculelor estimative realizate de Ariston in urma lansarii celui mai nou studiu al Federatiei Europene a Industriei de Panouri Solare (ESTIF).

Datele Ariston mai arata ca in Ungaria, numarul locuintelor ce dispun de astfel de sisteme trece de 37.500, in timp ce in Cehia este de peste 77.000. Polonia ajunge la 164.000 de locuinte ce au instalate panouri solare.

Germania se afla in topul clasamentului, cu peste 2,75 milioane de locuinte dotate cu panouri solare, urmata de Grecia, cu un numar de 1,36 milioane, si Austria, cu 770.000 de astfel de locuinte.

"In privinta suprafetei panourilor solare, potrivit ESTIF, clasamentul se mentine. Romania si Bulgaria au o suprafata de circa 105.000 mp. In Germania, aceasta este 13,8 milioane mp, iar in Grecia ajunge la peste 4 milioane mp", a mai afirmat Catalin Draguleanu.

Romanii au ales aceasta modalitate de incalzire a locuintelor datorita subventiei de 6.000 lei acordata de stat, iar multi dintre ei au achizitionat sisteme ieftine, in special cele cu circulatie naturala, pretul acestora variind intre 3.000 lei si 6.000 de lei. Insa acestea nu pot asigura apa calda pentru intreg anul, existand probleme iarna si primavara, cand lumina solara este mai slaba.

In schimb, sistemele solare automatizate cu circulatie fortata pot asigura necesarul de apa calda menajera de-a lungul intregului an, acestea avand preturi de pana la 10.000 lei.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#panouri solare, #energie solara, #energie alternativa, #programul Casa Verde , #panouri solare