Reactorul 2 de la Cernavoda, oprire de urgenta

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:46
3777 citiri
Reactorul 2 de la Cernavoda, oprire de urgenta
Foto: Arhiva

Nuclearelectrica a oprit, miercuri, reactorul 2 de la centrala din Cernavoda, ca urmare a declansarii neasteptate a unui sistem automat de oprire rapida.

"Cauzele evenimentului sunt investigare conform procedurilor centralei. Unitatea este mentinuta in stare oprita sigura cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmand a fi repornita dupa intelegerea exacta a cauzelor evenimentului. Resincronizarea centralei se preconizeaza a se realiza in cursul diminetii zilei de vineri. Acest eveniment nu a afectat siguranta personalului centralei, a populatiei si a mediului inconjurator", se precizeaza in comunicatul transmis miercuri de companie.

Oprirea reactorului a avut loc la ora 11:30, iar reprezentantii Nuclearelectrica au precizat ca investigatia se va desfasura conform procedurilor centralei.

Potrivit lui Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerului Economiei, aceasta oprire neplanificata nu are niciun grad de risc.

"Investigatia va face obiectul unui raport ce se intocmeste in baza unei analize, nu putem afla rezultatele decat in urmatoarele 48 de ore. Insa primele informatii par sa indice semnalul de flux de neutroni marit, datorita actionarii la unul din elementele de inchidere care asigura apa din unul din rezervoarele din zona reactorului. Sistemul respectiv asigura verificarea fluxului de neutroni in permanenta", a spus Traicu, la Realitatea Tv.

Ministerul Mediului a reiterat ca oprirea reactorului nu a afectat siguranta populatiei si a mediului inconjurator.

"In urma informatiilor survenite de la Agentia Nationala de Protectia Mediului, statiile automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite in aer nu indica cresteri ale valorilor, iar rezultatele masuratorilor se incadreaza in valorile fondului natural. Monitorizarea de catre statiile automate se realizeaza permanent, 24 de ore din 24, iar in acest caz nu au fost inregistrate depasiri", se arata in comunicatul publicat pe site-ul institutiei.

Nucelarelectrica a oprit reactorul 1 de la Cernavoda, in mod controlat, in iulie, pentru activitati de intretinere.

Cea mai recenta problema la aceasta centrala a fost inregistrata in iunie, cand unitatea 1 s-a oprit automat, din cauza unor vibratii la un generator.

C.P.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#reactor 2 Cernavoda oprire urgenta, #oprire reactor 2 Cernavoda, #reactor 2 Cernavoda oprit , #energia nucleara
Comentarii