Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi continuate cu companii romanesti

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 16:49 1488 citiri
Foto: Bloombiz

Acordul privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a fost prelungit pana la 31 decembrie 2012, iar in cazul in care nu vor fi gasiti alti parteneri straini, proiectul ar putea fi derulat cu companii romanesti, a declarat ministrului Economiei, Ion Ariton.

"Daca nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a spus Ariton, citat de Mediafax.

Nuclearelectrica va rascumpara, luni, cu pana la 4 milioane de euro, participatiile grupurilor energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) la proiectul de constructie a celor doua unitati la Cernavoda, mai arata sursa citata.

Potrivit consilierului Ministrului Economiei, Tudor Serban, Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania sunt interesate "teoretic" sa isi creasca participatiile la compania care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, insa vor sa vada sustinerea pe care Executivul o acorda acestui proiect.

El a precizat ca unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China si America si-au manifestat interesul pentru a prelua actiuni la EnergoNuclear.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este derulata de EnergoNuclear, in care statul, prin producatorul de energie Nuclearelectrica, detine deocamdata participatia majoritara. Costurile constructiei se ridica la patru miliarde de euro.

Intre timp, grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) si-au anuntat retragerea din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza draculescu
draculescu
rank 5
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi continuate cu companii romanesti