Razboiul ascuns intre Rusia si SUA: Energia nucleara - Cat de importanta e pentru Romania

Marti, 25 Martie 2014, ora 08:34
11978 citiri
Razboiul ascuns intre Rusia si SUA: Energia nucleara - Cat de importanta e pentru Romania
Foto: CNBC

Tensiunile din Ucraina au starnit dezbateri aprinse in ceea ce priveste securitatea Europei si dependenta de gazele rusesti. Totusi, adevarata batalie in sectorul energetic se duce, de fapt, pe domeniul nuclear, arata o analiza CNBC.

In timp ce Statele Unite au stat pe tusa, Rusia si-a extins mult influenta. Iar in jocul geopolitic intre Washington si Moscova, unele voci sustin ca cel mai mare producator de energie nucleara va avea cel mai mult de castigat, scrie CNBC.

"Cel mai adesea, tarile care au nevoie de energie nucleara nu au bani sa investeasca in ea", a spus analistul Barbara Judge, fost presedinte al Autoritatii pentru Energie Atomica din Marea Britanie. Prin faptul ca ajuta natiunile care au nevoie de bani sa exploateze tehnologia nucleara, Rusia si, la un nivel mai redus, China, "isi folosesc banii ca un maner ce deschide usi", a spus analistul.

Printre tarile care nu au bani de investitii in acest domeniu se afla si Romania. La fel ca alte state emergente, si tara noastra s-a uitat catre Est pentru a gasi bani.

In iulie 2013, dupa o intalnire cu reprezentantii companiei China Nuclear Electric, premierul Victor Ponta a anuntat ca este dispus sa cedeze pachetul majoritar de actiuni pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

"Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan", a spus atunci Ponta.

Ponta vrea sa cedeze pachetul majoritar pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

"Romania are o capacitate mare de producere a energiei nucleare si poate genera o energie relativ curata - de asemenea, fara a se baza pe hidrocarburi importante sau carbune. Reactoarele ofera energie in mod constant, spre deosebire de centralele hidro. Romania este si un exportator de energie, iar intr-o regiune avida de electricitate, nu strica niciodata un surplus pe care sa il poti vinde.

Romania a cautat de mult timp sa exporte energie in tarile indepartate, iar daca va reusi sa gaseasca o cale de transport usoara, atunci ar putea juca un rol important chiar mai departe de Europa de Est", a precizat Andrew MacDowall, analist Financial Times pe piete emergente, pentru Ziare.com.

Rusia detine suprematia

Moscova a preluat treptat conducerea industriei nucleare, o piata cu exporturi in valoare de 500 miliarde de dolari.

Determinata in mare parte de succesul gazelor sale naturale si a petrolului, Rusia si-a transferat tehnologia nucleara in tari precum Ungaria, Venezuela, Turcia si Iran. Potrivit Asociatiei Nucleare Mondiale, Moscova detine 37% din reactoarele care se construiesc in acest moment in toata lumea.

"Rusii vad energia nucleara ca pe un excelent produs pentru export. Se folosesc de acest lucru pentru a se pozitiona ca o putere geopolitica", a apreciat Barbara Judge.

In acelasi timp, sectorul nuclear al Statelor Unite a decazut drastic. Ingrijorarile legate de siguranta si de costuri, combinate cu o crestere uriasa a rezervelor de gaze, au lasat in urma aceasta parte a productiei de electricitate.

Insa cererea pentru energie atomica va avansa simtitor in pietele emergente, chiar si in unele state dezvoltate. Dupa dezastrul de la Fukushima, Japonia este pregatita sa reporneasca cele 48 de reactoare care au stat pe bara.

Sursa: CNBC

"Cred ca ingrijorarile legate de influenta companiilor Rusiei si Chinei care construiesc reactoare nucleare ar putea fi exagerata. Pe de alta parte, dependenta unor tari de gazul rusesc, in special in Europa Centrala si de Est, reprezinta o grija", a punctat Andrew MacDowall.

Summit cu tema energiei nucleare

Presedintele Traian Basescu a participat, luni, la un summit la Haga, care a avut ca tema principala energia nucleara.

"Obiectivele principale sunt reducerea amenintarii terorismului nuclear si prevenirea achizitionarii de materiale nucleare de catre teroristi si organizatii neautorizate. Exista si aspectul national, activitatile nucleare sa nu pericliteze siguranta cetatenilor", a transmis presedintele roman, inainte de a pleca in Olanda.

"Romania e una din tarile extrem de importante in gestionarea materialelor nucleare", mai ales ca suntem printre cele 32 de natiuni ale lumii "care detin tehnologia intregului ciclu nuclear", a completat Basescu.

Basescu: Romania detine tehnologia intregului ciclu nuclear (Video)

Ideea a fost enuntata si de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Unul dintre lucrurile care ma preocupa este ca, pe termen lung, sa avem garantia ca nu vom depinde de altii in ceea ce priveste combustibilul de uraniu. Vom incepe un proiect de integrare a CNU in Nuclearelectrica. Romania este singura tara din UE cu ciclu nuclear complet, nu depindem de nimeni", a precizat ministrul, la Antena 3.

Ce pregateste ministrul Nicolescu pentru "perla" energiei romanesti

Nuclearelectrica, principalul furnizor de energie al populatiei

Energia nucleara este inca foarte importanta pentru tara noastra, avand in vedere ca cea mai mare cantitate de electricitate consumata de populatie, anul trecut, a provenit de la Nuclearelectrica, potrivit raportului privind tarifele reglementate pe 2013, elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In total, piata reglementata de energie a consumat, in 2013, cantitatea de 15,3 TWh, iar producatorul de energie nucleara a acoperit o treime din acest consum, furnizand pe piata reglementata 5,3 TWh, la un pret de 142 de lei pe MWh, acesta fiind al doilea pret ca marime de pe piata reglementata.

Cea mai ieftina electricitate a fost produsa de Hidroelectrica si a fost vanduta pietei reglementate cu 125 de lei pe MWh. Producatorul de energie hidro a furnizat populatiei si firmelor din segmentul reglementat, anul trecut, o cantitate de energie de 3,9 TWh.

Urmatorul producator ca importanta pentru populatie este Complexul Energetic Oltenia, fiind urmat de centrala OMV Petrom de la Brazi si Electrocentrale Bucuresti.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#razboi nuclear Rusia SUA, #energie nucleara Rusia SUA, #energie nucleara Romania, #investitii energie nucleara , #energia nucleara