Proprietarii de paduri ii semnaleaza lui Ciolos: 95% din amenzile pentru taieri ilegale au fost anulate

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 14:16
4248 citiri
Proprietarii de paduri ii semnaleaza lui Ciolos: 95% din amenzile pentru taieri ilegale au fost anulate
Foto: nostrasilva.ro

Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila ii semnaleaza premierului Dacian Ciolos, intr-o scrisoare deschisa, ca 95% din amenzile date, in 2014-2015, dupa controalele care au vizat taierile ilegale de padure au fost anulate in instanta.

Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania au inaintat o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos, in care ii cer sa adopte mai multe masuri de sprijin al industriei lemnului, intre care simplificarea legislatiei sau includerea industriei mobilei in sectoarele prioritare de dezvoltare economica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania solicita ca, in contextul realocarii de fonduri in PNDR, sa se asigure o alocare financiara rezonabila pentru domeniul forestier, tinand cont de importanta acestui sector din punctul de vedere al mediului si schimbarilor climatice, din punct de vedere economic prin ponderea in PIB si exporturi, iar social ca numar de angajati.

Semnatarii cer simplificarea legislatiei silvice in conditiile in care domeniul este reglementat de peste 20 de legi si 97 de ordine de ministru, reorientarea controlului pe zone de risc, masuri de sustinere a exportului, includerea industriei mobilei intre sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economica a Romaniei, etc.

Semnatarii sustin ca reducerea volumului exploatat, ca urmare a crizei licitatiilor de masa lemnoasa organizate de Romsilva in primavara anului 2016, dar si masurile de control si suprareglementarea excesiva au condus la o criza grava de resursa in industria mobilei, la pierderea comenzilor externe si o criza a aprovizionarii populatiei cu lemn de foc.

"Va informam ca din contraventiile aplicate in urma controalelor efectuate in perioada 2014-2015, 95 la suta dintre acestea au fost contestate si anulate de catre instante, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment. In privinta infractiunilor comise in aceeasi perioada, doar 2 la suta dintre acestea s-au finalizat prin hotarari judecatoresti definitive, iar restul de 98 la suta au fost respinse de instantele de judecata ca nefondate", se arata in scrisoarea semnata de vicepresedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania, Catalin Tobescu, si de presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, Aurica Sereny.

Situatia padurilor si a industriei lemnului

Totodata, semnatarii ii cer premierului sa initieze o dezbatere publica legata de eficienta masurilor de combatere a taierilor ilegale, starea padurilor si a industriei lemnului.

Semnatarii prezinta si o analiza privind starea padurilor, subliniind ca, potrivit Inventarului Forestier National, situatia generala a padurilor Romaniei este buna in conditiile in care suprafata padurilor este de 6,9 milioane de hectare, reprezentand 29 la suta din suprafata Romaniei, volumul mediu de masa lemnoasa/ha este de 321 metri cubi, in topul clasamentului european, suprafetele neregenerate din fondul forestier national sunt de doar 78.000 de hectare, aproximativ 1 % din suprafata padurilor, etc.

Ei considera ca, desi in perioada 1991-2012 au fost taiate paduri in suprafata de 250.000 - 300.000 de hectare, ca efect al legilor retrocedarii si adoptarii cu mare intarziere a legislatiei privind administrarea padurilor private, aceste paduri acum sunt regenerate, pentru ca suprafetele au ramas in categoria de folosinta padure, datorita legislatiei silvice "foarte dure".

In ceea ce priveste industria lemnului, in scrisoare se arata ca cifra de afaceri totala in aceasta ramura economica se apropie de 6 miliarde euro, cu exporturi totale de 3,8 miliarde euro in 2015, dintre care care mobila peste 2 miliarde euro. In aceasta industrie lucreaza peste 150.000 de angajati, iar ponderea industriei in economia nationala reprezinta peste 3 % din PIB, peste 7 % din exporturi.

Scrisoarea explica si evolutiile negative ale anului in curs, incepand cu lunile de primavara, cand RNP Romsilva, regie de stat cu o pozitie dominanta pe piata lemnului, care administreaza peste 50 % din padurile tarii, "a provocat o grava criza de resursa prin cresterea artificiala a preturilor de pornire la licitatii".

"Ca efect al acestei crize, conform raportului de activitate pe primul semestru al RNP Romsilva, volumul de masa lemnoasa exploatata in primele sase luni ale anului a fost de doar 3,1 milioane de metri cubi, din totalul de 9,3 milioane programat a se exploata in acest an. Diminuarea volumului exploatat a condus la o grava criza de resursa in industria lemnului, concomitent cu mentinerea preturilor la nivele necorelate cu evolutiile de pe pietele internationale, afectand competitivitatea industriei lemnului", se arata in document.

Premierul Dacian Ciolos scria, vineri, intr-o postare pe Facebook, ca taierile ilegale de padure reprezinta o problema de siguranta nationala, motiv pentru care a fost inasprit regimul contraventiilor, in unele cazuri cuantumul amenzilor fiind dublat. "Am introdus peste 100 de noi sanctiuni pentru taieri abuzive de padure. In plus, am dat responsabilitati suplimentare angajatilor ocoalelor silvice, Politiei si Jandarmeriei. Totodata, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protectie. Aceste masuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat in lucru la Guvern, care, intre altele, cuprinde stabilirea unei evidente clare a proprietarilor si administratorilor de padure, transparentizarea si verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasa, imbunatatirea programului SUMAL", arata premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#amenzi taieri ilegale, #reclamatie taieri ilegale lemn , #verde