Producatorii de energie, pusi "la pamant" de ninsoare si ploaia inghetata

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:32
1836 citiri
Producatorii de energie, pusi "la pamant" de ninsoare si ploaia inghetata
Foto: Ziarul Financiar

Distribuitorii de electricitate si producatorii de energie eoliana au fost puternic afectati de zapada si viscolul din ultimele saptamani.

Ploaia inghetata nu le-a facut nici ea prea bine, dupa ce a rupt stalpi din beton si a scos din functiune centralele eoliene din sistem. Pierderile se ridica, potrivit Ziarul Financiar, la mai multe milioane de euro.

"Fenomenele meteo extreme inregistrate au provocat pagube de aproximativ 3,5 milioane lei (0,8 mil. euro) numai in ianuarie 2012. Paguba materiala cea mai insemnata a fost reprezentata de ruperea a 136 stalpi de medie tensiune din beton, din care 110 in judetul Arges, din cauza codului portocaliu de viscol din perioada 24-26.01.2012, dar au fost deteriorate si alte echipamente", explica, pentru sursa citata, reprezentantii CEZ Romania, in portofoliul careia se afla CEZ Distributie, companie care asigura distributia de energie electrica din Oltenia, in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman.

Reprezentantii CEZ Romania spun ca nu lucreaza cu companii de asigurari, asa ca pagubele provocate de fenomenele meteo extreme vor fi acoperite in totalitate din bugetul propriu al companiei.

Si in zonele deservite de Electrica, firma de stat care asigura distributia de energie in Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord, erau inregistrate probleme, joi un numar de circa 44.200 de consumatori fiind intrerupti de la alimentarea cu energie electrica.

Cei mai multi, 33.000, erau localizati in judetul Buzau, 5.100 erau in judetul Vrancea, 3.300 din Braila si circa 400 erau din Galati.

Italienii de la Enel, care sunt cel mai mare distribuitor privat de energie electrica din Romania si care deserveste regiunile Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, spun la randul lor ca interventiile se fac in continuare cu dificultate pentru ca utilajele nu pot ajunge la locul avariilor.

"In Bucuresti, situatia a fost mai stabila in toata aceasta perioada si nu am inregistrat avarii majore. In zona judetului Ilfov mai erau peste 10.000 de clienti nealimentati din 11 localitati, in aceasta dimineata (ieri dimineata - n. red.) deja situatia s-a stabilizat si mai avem doar deranjamente individuale. In zona Giurgiu, astazi (ieri - n. red.) la ora 12:00 mai erau 10 localitati afectate, comparativ cu 85 de localitati in cursul diminetii de ieri (miercuri - n. red.)", au declarat reprezentantii Enel Romania, pentru Ziarul Financiar.

Nu doar companiile de distributie a energiei au fost afectate, producatorii de electricitate, mai ales proprietarii de parcuri eoliene avand probleme severe.

Desi in mod normal vantul puternic ar fi trebuit sa aduca vesti bune pentru producatorii de energie eoliana, fenomenul de ploaie inghetata a dus la scoaterea din sistem a "morilor de vant" in cursul zilei de luni.

Datele de pe site-ul Transelectrica arata ca in cursul zilei de 6 februarie nu se mai producea niciun MWh in parcurile eoliene, majoritatea investitiilor fiind localizate in Dobrogea. Iesirea din sistem a parcurilor eoliene s-a suprapus si peste cresterea consumului de energie.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#energie zapada, #eoliene zapada, #localitati fara curent, #Enel zapada , #energie eoliana