Presedintele Comisiei de Mediu din PE spune ca statul roman e incapabil sa administreze ariile protejate: Dinamiteaza un sistem intreg printr-o OUG

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 23:04
2703 citiri
Presedintele Comisiei de Mediu din PE spune ca statul roman e incapabil sa administreze ariile protejate: Dinamiteaza un sistem intreg printr-o OUG
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandra Sandru

Presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, europarlamentarul liberal Adina Valean, sustine ca statul nu are resursele si nici expertiza necesara pentru a administra ariile protejate in locul ONG-urilor de mediu, considerand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului emisa joi pe acesta tema nu este oportuna.

Adina Valean, a cerut, vineri, autoritatilor romane sa initieze o dezbatere publica, cu toti actorii implicati, pe subiectul administrarii ariilor protejate.

Ea sustine, intr-un comunicat de presa, ca nu este oportuna Ordonanta de Urgenta emisa joi de Guvern, prin care se elimina notiunea de custode din legislatia ariilor protejate, urmand ca administrarea acestora sa treaca dinspre ONG-urile de mediu la o structura de stat, numita Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

"Ordonanta de Urgenta pe aceasta tema nu este oportuna. Subiectul administrarii ariilor protejate e foarte important si e nevoie de dezbatere cu toti actorii implicati pentru a remedia eventualele carente ale legii. Custodele poate fi reglementat mai strict, atributiile impartite mai echilibrat intre autoritatile statului si custode, dar acesta nu poate fi desfiintat si inlocuit cu statul care este (dovedit) cel mai prost administrator", sustine europarlamentarul Adina Valean.

Potrivit acesteia, desi ordonanta invoca alinierea la legislatia europeana, in realitate, ariile protejate din Europa au un management mixt.

Guvernul, nechibzuit cand a dat OUG

Adina Valean adauga ca in Romania custozii au fost niste organizatii care au atras fonduri si au facut munca de conservare si protejare pentru zone in care statul nu a avut nicio implicare.

"ANANP nu are niciun fel de experienta de administrare, fiind o structura relativ noua, de unde si ingrijorarea ca nu va dispune de resursele si expertiza necesara pentru a continua munca custozilor actuali. Experienta de peste un veac in domeniul ariilor protejate ne arata ca cele mai bune solutii de management sunt cele colaborative si ca actorii importanti sunt conservationistii si comunitatile locale, nu cele centrale.

In Romania, cei mai multi administratori ai ariilor protejate au accesat fonduri europene pentru a le putea intretine, depasind obstacolele birocratice inutile, pe care, in trecut, statul roman le-a pus in calea acestor organizatii. A dinamita un sistem intreg printr-o ordonanta de urgenta este, cel putin, nechibzuit", a mai declarat Adina Valean.

Ordonanta data brusc, fara nicio consultare sau plan de actiune

La randul sau, Florin Stoican, presedintele Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, sustine ca "dupa aproape 20 ani in care statul nu a facut nimic, acum, subit, printr-o ordonanta de urgenta adoptata fara niciun fel de consultare si dezbatere, se elimina notiunea de custodie".

"Este normal ca statul prin ANANP sa-si asume responsabilitatea administrarii ariilor naturale protejate, insa preluarea directa a administrarii trebuie sa fie un obiectiv strategic pe termen lung. Nu se poate fara deschidere catre parteneriate public-private cu institutii de invatamant si cercetare, ONG-uri si comunitati locale care sa se implice direct in administrare, sub coordonarea ANANP.

Acestea au expertiza si experienta in anumite domenii (speologie, ornotologie, paleontologie, silvicultura, botanica etc.) sau zone (organizatii locale implicate si foarte bune cunoscatoare a ariilor protejate din zona lor) ", afirma intr-un comunicat de presa Florin Stoican, presedintele Asociatiei Parcul National Vacaresti.

Potrivit acestuia, ANANP ar trebui sa preia cele 367 arii naturale protejate care nu au un custode la ora actuala si sa rezilieze contractele in cazul administratorilor si custozilor care nu indeplinesc criteriile de performanta sau sunt in conflict de interese.

Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate joi de catre Guvern, atributiile custozilor sunt preluate de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, scopul "fiind administrarea unitara a acestor arii naturale si realizarea unor proiecte de infrastructura cu finantare europeana in cadrul financiar 2014 - 2020".

Potrivit documentului guvernului, in prezent, administrarea ariilor naturale protejate este "neunitara si dispersata", fiind realizata de diferiti custozi, fapt care "conduce la un nivel scazut in prioritizarea masurilor de conservare si identificarea nevoilor de finantare si implementare a acestora".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ordonanta Guvern Dancila arii protejate, #Adina Valea critica Guvern Dancila , #paduri
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
S-a reactivat Adina Valean? Inseamna ca si Cacarau este gata sa se