Pornirea reactorului nuclear Monju, amanata din nou

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 16:40
2586 citiri
Pornirea reactorului nuclear Monju, amanata din nou
Foto: 7sur7.be

Autoritatea de Reglementare Nucleara din Japonia a hotarat miercuri sa dispuna operatorului sa nu efectueze nicio manevra destinata repornirii reactorului nuclear Monju, atata vreme cat gestionarea securitatii sale, facuta pana acum defectuos, nu va fi imbunatatita.

Autoritatea va transmite in curand un ordin oficial in acest sens Agentiei japoneze pentru Energie Atomica (JAEA).

Aceasta interdictie de folosire a instalatiilor, care anuleaza proiectul de pornire a reactorului nuclear Monju, incepand de acum pana in martie 2014, este rezultatul unor investigatii ce au aratat neglijente legate de intretinerea lui, informeaza 7sur7.

Astfel, operatorul nu a facut la timp verificari periodice privind siguranta a aproximativ 10.000 pana la 39.000 de piese de echipament ale reactorului, potrivit unui raport recent.

Autoritatea mentionata cere operatorului acestui prototip de reactor aflat in Tsuruga sa modifice fundamental regulile de intretinere, avertizand ca legile au fost incalcate in repetate randuri.

Jandarmeria de sector nu va permite exploatatorului sa efectueze sarcini suplimentare pentru repornire, cum ar fi inlocuirea combustibului nuclear sau deplasarea barelor de monitorizare a neutronlor.

Reactorul cu neutroni rapizi Monju, ce foloseste un amestec de oxizi de plutoniu si uraniu (MOX), a fost oprit in urma unui incident survenit in august 2010, tocmai cand trebuia repus in functie, dupa 14 ani si jumatate de intrerupere, din cauza unui grav accident petrecut in 1995 (scurgere de sodiu si incendiu).

In pofida unui numar mare de avarii si opriri de lunga durata, exploatatorul inca mai crede ca reactorul Monju ar putea fi operational pana in martie 2014. Acum, acest obiectiv devine absolut nerealist.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#reactor nuclear Monju, #energie nucleara Japonia, #centrala atomica Monju , #energia nucleara