Populatia a ajuns sa plateasca mai mult decat firmele pentru energia nucleara produsa la Cernavoda

Duminica, 06 Martie 2016, ora 10:25
5865 citiri
Populatia a ajuns sa plateasca mai mult decat firmele pentru energia nucleara produsa la Cernavoda
Foto: Wikipedia/Barna Rovacs

Pretul stabilit de autoritati pentru energia electrica furnizata de Nuclearelectrica pe piata reglementata, din care populatia este aprovizionata din cele mai ieftine surse de energie, a ajuns mai mare decat preturile obtinute pentru energia produsa la centrala de la Cernavoda, din piata libera, din care cumpara firmele, a declarat directorul general al companiei, Daniela Lulache.

Nuclearelectrica, societatea care opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, vinde 86% din energia produsa pe piata libera administrata de OPCOM, iar restul pe piata reglementata, din care este aprovizionata populatia, scrie Nwws.ro.

In prezent, doar societatile de stat Nuclearelectrica si Hidroelectrica contribuie pe piata reglementata, deoarece energia nucleara si cea produsa in hidrocentrale sunt considerate cele mai ieftine surse de energie. Pana in 2014, piata reglementata aducea pierderi companiei Nuclearelectrica, pentru ca preturile erau mai mici decat cele obtinute prin vanzarea energiei pe piata libera.

"Este un context anormal, care caracterizeaza o piata de energie nefunctionala, dar da, pretul energiei pe segmentul reglementat a ajuns sa fie putin mai mare decat pretul energiei pe piata competitiva", a spus Daniela Lulache, pentru News.ro.

Ungurii s-au aruncat sa faca un pact nuclear cu Putin uitand de piedici si riscuri

Piata reglementata a fost gandita de autoritati ca o forma de protectie a populatiei prin preturi mai mici decat cele din piata libera, insa dimensiunea ei scade de la an la an, pe fondul liberalizarii treptate a preturilor elecricitatii pentru populatie.

De la 1 ianuarie 2016, 60% din energia electrica consumata de populatie provine din piata libera, iar restul din piata reglementata. De la 1 iulie, ponderea energiei din piata libera va ajunge la 70% din facturi. Procesul de liberalizare se va incheia la inceputul lui 2018, cand facturile platite de populatie pentru electricitate vor depinde integral de cotatiile din piata libera.

Insa pe piata libera, pretul energiei electrice a scazut puternic din 2012 si pana acum, de la aproape 193 lei/MWh pana sub 157 lei/MWh, anul trecut.

Centralele nucleare vechi din Europa: cat costa intretinerea lor

"Daca in semestrul 1 din 2012, vorbeam de o medie de 192,75 lei/MWh, in primul semestru al anului 2015, media era de 151,02 lei/MWh, iar in semestrul II din 2015, desi cu o crestere usoara, pretul mediu era de 156,92 lei/MWh, sub pretul reglementat din 2015, de 158,63 lei/MWh, conform datelor noastre privind evolutia preturilor in aceasta perioada", a precizat, pentru News.ro, directorul Nuclearelectrica.

Scaderea semnificativa a preturilor din piata libera este cauzata in primul rand de subventionarea prin certificate verzi a surselor regenerabile, dar si de modul in care se deruleaza tranzactiile pe piata, precum si de restrictiile de reglementare, care limiteaza inclusiv exporturile, spun specialistii in energie.

Nuclearelectrica vinde intreaga productie pe piata romaneasca. Pe piata reglementata, atat pretul energiei electrice, cat si cantitatea sunt stabilite de catre Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Bloomberg: Romania face afaceri cu chinezii pentru noi reactoare nucleare

"Principiul de stabilire a pretului reglementat este: cost plus marja de profit reglementata. Costurile recunoscute de ANRE sunt costuri justificate economic, iar marja de profit este reglementata si nu poate depasi 4%", a spus Lulache.

In 2012, Nuclearelectrica a vandut 70% din productie pe segmentul reglementat, insa procentul a scazut la 50% in 2013, la 35% in 2014 si la 21% in 2015. Pentru acest an, ANRE a stabilit ca Nuclearelectrica trebuie sa vanda 14% din energia produsa pe piata reglementata.

"Pretul stabilit de ANRE pentru anul 2016 este de 162,71 lei/MWh, la care se adauga tariful de transport al energiei electrice, de 4,04 lei/Mwh in zona Dobrogea", a explicat, pentru News.ro, directorul Nuclearelectrica.

Pretul primit de Nuclearelectrica pentru energia livrata in piata reglementata este mai mare cu 2,6% decat cel fixat de ANRE pentru 2015 si care depaseste, din nou, nivelul din piata libera. Insa impactul financiar pozitiv este unul redus pentru profitul Nuclearelectrica, deoarece cantitatea de energie vanduta pe piata reglementata a scazut.

Totusi, dintre cei doi producatori care livreaza energie in piata reglementata, doar Nuclearelectric a ajuns in situatia de a beneficia de prezenta pe aceasta piata.

Pentru Hidroelectrica, care produce electricitate mai ieftina, din hidrocentrale, ANRE a fixat, pentru 2016, un pret pentru piata reglementata de 120,55 lei/MWh, in crestere cu 5,5% fata de nivelul de anul trecut, dar care ramane sub pretul din piata libera. In februarie, Hidroelectrica a vandut, pe bursa de energie OPCOM, electricitate la un pret de 144 lei/Mwh catre grupul RCS&RDS.

Nuclearelectrica, ca si alti producatori de energie din surse clasice, considera ca producatorii de energie regenerabila sunt subventionati excesiv in Romania, prin intermediul certificatelor verzi, situatie care ii afecteaza pe ceilalti producatori de energie, prin preturile prea mici de pe piata libera.

"Romania are nevoie de un mix diversificat pentru a raspunde nevoilor sale, de aceea nu putem sacrifica unii producatori pentru altii. Regenerabilele, singure, nu pot sustine un sistem energetic stabil", a adaugat Daniela Lulache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#costuri energia nucleara , #energia nucleara