Zece kilometri din Dunăre, acoperiți cu o substanță uleioasă necunoscută. Poluarea de proporții s-a produs la intrarea fluviului în țară

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 14:14 6042 citiri
O pată de substanță uleioasă semnalată de autorități FOTO: Facebook/ Apele Române

Autoritățile responsabile au transmis marți, 23 noiembrie, că se fac demersuri pentru anihilarea unei pete uleioase întinse pe o suprafață considerabile din Dunăre.

Poluarea a fost observată de autorităţile sârbe şi pare a proveni de la navele care tranzitează zona.

Autorităţile române au transmis o atenţionare specială pentru compania de apă din Calafat.

”Pe suprafaţa apei, la kilometrul 851 al Dunării, a fost semnalată, aseară, o substanţă uleioasă, în zona localităţii Gruia. Poluarea a fost anunţată de către partea sârbă, iar reprezentanţi ai Laboratorului de Calitate a Apelor şi ai Inspecţiei Bazinale de Apă s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a preleva probe de apă. De asemenea, aceştia au inspectat albia minoră a fluviului în zona Porţilor de Fier II şi au constatat că irizaţiile uleioase provin din amonte”, a transmis marţi, 23 noiembrie, Administraţia Naţională Apele Române.

Sursa citată a precizat că, din primele estimări, sursa de poluare ar proveni de la navele care tranzitează Dunărea.

”Pentru a preveni extinderea substanţei poluante, echipele Apelor Române Jiu intervin pe suprafaţa apei cu bărci şi cu materiale specifice combaterii poluărilor accidentale. Totodată, reprezentanţii Hidroelectrica S.A (administratorul Porţilor de Fier) au acţionat în zona lacului de acumulare”, a mai transmis instituţia.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a informat despre incident Căpitănia Portului Calafat, precum şi Compania de Apă Oltenia care asigură alimentarea cu apă a oraşului Calafat.

Specialiştii monitorizează zona pe sectorul Drincea-Cetate-Calafat şi anunţă cp în acest moment poluarea a fost diminuată.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News