16 kilograme de plastic, descoperite in stomacul unei balene cu cioc esuata pe litoralul din Landes, Franta

Luni, 10 Mai 2021, ora 20:28
2536 citiri
16 kilograme de plastic, descoperite in stomacul unei balene cu cioc esuata pe litoralul din Landes, Franta
Platicul era in stomacul balenei FOTO Facebook/ Itsas Arima, l\'ame de la mer

O cantitate de 16 kilograme de deseuri plastice - ambalaje pentru chipsuri si paste, saci si pungi din plastic - a fost descoperita in stomacul unei balene cu cioc esuate sambata intr-o portiune de litoral din Landes (departament din sud-vestul Frantei) dupa autopsierea cetaceului, informeaza AFP.

Cadavrul balenei, care a fost gasit in stare de descompunere sambata pe o plaja de niste trecatori, a fost apoi disecat de doi membri ai retelei nationale pentru monitorizarea animalelor esuate din cadrul Observatorului Pelagis.

Pentru Willy Dabin, coordonatorul retelei franceze de monitorizare a esurarilor, prezenta deseurilor se explica prin starea precara de sanatate a balenei, un exemplar femela, care suferea de o boala parazitara ce-i slabise organismul si o impiedicase sa se alimenteze corespunzator.

Desi in mod obisnuit balena cu cioc este "un vanator activ", care plonjeaza la o adancime de 1.000 de metri pentru a se alimenta, in special cu calamari, aceasta femela "a fost nevoita sa ramana la suprafata inghitind tot ceea ce i-a trecut prin fata", a adaugat el.

"Din cauza bolii, a trecut de la statutul de vanator activ la cel de testoasa care inghite plastice pe care le confunda cu meduzele", a exemplificat acesta.

Potrivit observatorului, "aceasta gramada de plastic a accelerat probabil moartea cetaceului", cu un interval estimat la cel putin 10 zile.

"Astfel de deseuri captusesc peretii stomacului si ai intestinului, putand provoca ocluzii si impiedicand nutrientii sa treaca in sange", au mai precizat specialistii.

Din punctul de vedere al lui Willy Dabin, absorbtia fragmentelor din plastic "arata o disponibilitate semnificativa a materialelor in oceane", dar ramane un fapt "rar" la mamiferele marine. Circa 2-3% dintre 2.000 de specimene de foci, balene si delfini esueaza in fiecare an pe coastele metropolitane si ultra-marine.

Observatorului Pelagis, "problematica" are mai degraba legatura cu fenomenul de "bio-acumulare", care afecteaza si mamiferele marine, atunci cand se alimenteaza cu pesti care au ingerat la randul lor plastic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#balena esuata, #Franta, #plastic in stomac , #stiri mediu