Planeta primeste o binemeritata pauza de la poluare, insa expertii se tem ca nu va avea efect pe termen lung

Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 10:52
6384 citiri
Planeta primeste o binemeritata pauza de la poluare, insa expertii se tem ca nu va avea efect pe termen lung
Foto: Captura video Facebook

Cu o treime din populatia globului aflata in izolare din cauza noului coronavirus, planeta primeste o binemeritata pauza de la poluare. Dar oare va fi suficienta ca sa determine schimbari in bine pe termen lung?

Caprele alearga pe strazile din Tara Galilor, iar aerul e mult mai respirabil in orasele din toata lumea, caci emisiile periculoase s-au redus drastic in ultima vreme, din Venetia pana in Los Angeles, noteaza Business Insider.

Insa acest castig al naturii reprezinta doar o parte a realitatii.

Mastile chirurgicale si manusile plutesc in apele din Hong Kong, din cauza proastei gestionari a acestor deseuri, in timp ce decidentii au uitat pentru moment de politicile de protejare a mediului pentru ca se lupta cu criza cauzata de noul coronavirus. La noi, de exemplu, incendierarea unor materiale au sufocat locuitorii Bucurestiului.

Un incendiu greu de stins a sufocat Capitala. Cat vom mai simti mirosul neplacut - Ce spun Alexe, pompierii si ANM (Foto&Video)

In aceste conditii, expertii se intreaba daca pauza de la poluare isi va pastra efectul pozitiv pe termen lung.

"Va fi doar un moment de respiro pentru natura, dupa care ne vom relua obiceiurile anterioare? Sau chiar vom face ceva si vom implementa schimbari structurale care sa ne indrepte cu adevarat catre telul nostru, al tuturor - anume emisii poluante zero?", se intreaba Simon Evans de la publicatia specializata pe probleme de mediu Carbon Brief.

Impactul imediat e usor de observat. Oamenii au renuntat in mare parte la calatoriile zilnice cu masini, iar majoritatea avioanelor sunt consemnate la sol. Prin urmare, poluarea s-a redus. Dar odata cu ridicarea restrictiilor de deplasare si cu repornirea treptata a economiilor, acest lucru s-ar putea schimba.

"Vom investi intr-un final in sursele de energie verde sau acest moment va fi inca o scuza pentru a evita acest lucru atat de necesar?", se intreaba Christopher Jones, director proiectului de cercetare CoolClimate Network din cadrul UC Berkeley's, care insista asupra faptului ca tine de noi, oamenii, daca vom renunta cat de cat la obiceiurile care nu fac bine planetei si dupa ce va trece pandemia.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#reducere poluare coronavirus , #poluare