Pasarile flamingo nu sunt de fapt roz

Joi, 27 August 2020, ora 06:15
8180 citiri
Pasarile flamingo nu sunt de fapt roz
Foto: Pixabay

Pentru pasarile flamingo, expresia "Esti ceea ce mananci" contine mai mult adevar decat in cazul oamenilor. Culoarea roz stralucitoare a penelor este dobandita treptat, datorita unui compus numit cantaxantina - un pigment ceto-carotenoid, rosu-portocaliu, care se gaseste in cantitate mare in alge, larve si creveti, hrana preferata a pasarilor flamingo.

In sistemul digestiv, enzimele descompun carotenoidele in pigmenti care sunt absorbiti de grasimile din ficat si depozitati in pene si piele.

Pentru a colora efectiv, carotenoidele trebuie ingerate in cantitati foarte mari. Asta nu este o problema pentru pasarile flamingo, pentru ca ele consuma exclusiv delicatese pline de carotenoizi.

Si oamenilor li se pot colora tegumentele intr-o nuanta portocalie, dar pentru asta trebui sa manance foarte multi morcovi (bogati, deasemenea, in carotenoizi).

Pentru ca penele pasarilor flamingo isi schimba culoarea datorita dietei, pasarile au nuante diferite de roz - in functie de hrana disponibila in zona in care se afla.

Potrivit Britannica, exista patru specii diferite de flamingo, toate originare din America de Sud, care traiesc in populatii de diferite marimi, in zone separate ale continentului. Din aceasta cauza, culorile pasarilor flamingo difera in functie de mancarea disponibila -de la roz mai inchis sau stralucitor, la nuante de portocaliu si chiar rosu. Unele, lipsite de hrana potrivita, nu se coloreaza delo si raman alb pur, asa cum au fost ele lasate pe lume.

In captivitate, pasarile flamingo isi pierd culoarea roz a penelor si devin alb-cenusii, daca ingrijitorii nu adauga cantaxantina artificiala in dieta lor.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pasari, #flamingo, #carotenoide, #coloranti, #captivitate, #dieta, #culoare , #stiri mediu