Aproximativ doua treimi din padurile tropicale ale lumii au fost distruse sau degradate de oameni

Marti, 09 Martie 2021, ora 09:28
2048 citiri
Aproximativ doua treimi din padurile tropicale ale lumii au fost distruse sau degradate de oameni
Padure tropicala/Arhiva Ziare.com

Doua treimi din padurile tropicale au fost distruse de oameni sau au fost degradate de acestia, potrivit celor mai recente date furnizate de organizatia nonprofit Rainforest Foundation Norway, care provoaca ingrijorarea ca o protectie naturala majora fata de schimbarile climatice dispare rapid.

Despaduririle au totodata o contributie majora la emisiile care contribuie la cresterea temperaturilor, vegetatia padurilor tropicale reprezentand cel mai mare rezervor viu de carbon.

Taierea padurilor si folosirea terenurilor pentru agricultura au dus la desfiintarea a circa 34% din padurile tropicale mature originale si la degradarea a circa 30% dintre acestea, facandu-le mai vulnerabile la incendii si la distrugeri viitoare, potrivit analizei.

Peste jumatate din distrugerile produse incepand din 2002 au avut loc in regiunea amazoniana.

Pe masura ce aceste paduri sunt distruse, creste probabilitatea schimbarilor climatice, care la randul lor fac mai dificila supravituirea padurilor ramase, afirma autorul raportului, cercetatorul Anders Krogh.

"Este un ciclu inspaimantator. Pierderile totale intre 2002 si 2019 sunt mai mari decat suprafata Frantei", a constatat Krogh.

Ritmul pierderilor din 2019 este aproximativ egal cu nivelul distrugerilor din ultimii 20 de ani, la fiecare 6 secunde disparand o suprafata de padure egala cu un teren de fotbal, potrivit unui alt raport recent, realizat de World Resources Institute.

Amazonul brazilian a fost supus unei presiuni intense in ultimele decenii, intrucat dezvoltarea puternica a agriculturii i-a determinat pe fermieri si pe speculatorii de terenuri sa incendieze terenuri pentru a cultiva soia, si alte culturi si sa creasca vite.

Aceasta tendinta s-a inrautatit din 2019, cand presedintele de dreapta Jair Bolsonaro a preluat aceasta functie si a inceput sa slabeasca protejarea mediului.

Dar Amazonul reprezinta, de asemenea, cea mai buna speranta pentru pastrarea a ceea ce a mai ramas din padurea tropicala.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#padure tropicala, #padure tropicala distrusa, #Paduri , #stiri mediu