Orasele fara masini: 7 oaze urbane cu aer curat

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 15:52
7447 citiri
Orasele fara masini: 7 oaze urbane cu aer curat
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe 27 septembrie, autoritatile din Paris au implementat ziua fara masini. Insa in lume exista cateva centre urbane unde nu vei vedea autovehicule circuland pe strazi.

Experimentul din capitala Frantei a fost un succes, arata Business Insider, care citeaza Modern Notion.

Astfel, accesul masinilor a fost interzis in anumite parti ale orasului, inclusiv in destinatii turistice importante, precum Turnul Eiffel sau Catedrala Notre Dame.

Rezultatul? Cantitatea de dioxid de azot a scazut cu 40 la suta in zonele respective.

Masura radicala pentru reducerea poluarii - fara masini in patru capitale europene

Orase unde nu circula masini

Giethoorn, Olanda: Principalul mijloc de deplasare in acest oras il reprezinta barca, deoarece orasul este strabatut de foarte multe canale. Giethoorn este cunoscut si ca "Venetia nordului", fiind o destinatie cautata de turistii care vor sa se bucure de experientele unei vieti simple.

Mackinac, Michigan, SUA: Insula e locuita permanent de 500 de oameni, insa numarul creste in timpul verii, odata cu turistii care sunt atrasi de frumusetea orasului din nordul Michigan-ului. Insa trebuie sa tineti minte ceva daca ajungeti pe-acolo: masinile nu au voie sa circule. Legea e in vigoare din 1989. Daca vrei sa te deplasezi, ai ca optiuni mersul pe jos, bicicleta sau carutele trase de cai.

Hydra, Grecia: Pe insula greceasca Hydra se afla portul cu acelasi nume. Orasul este unul tipic elen, la malul marii, cu casute albe. Fiind un centru istoric, patrimoniul sau e protejat de lege, asa ca e interzis sa construiesti ceva care ii va strica farmecul. De asemenea, pe aici nu circula masini, pentru ca strazile sunt prea inguste si nu sunt asfaltate.

Fire Island, New York, SUA: La fel ca in Hydra, si aici spatiul e principala problema.

Paqueta, Brazilia: Insula a fost initial casa tribului Tamoio. Insa dupa ce francezii le-au invadat teritoriul, acestia s-au aliat cu portughezii si i-au infrant, insa nativii au disparut la scurt timp. Totusi, zona a reusit sa-si pastreze farmecul, cu drumuri neasfaltate si fara masini. Localnicii se ocupa in principal cu agricultura.

Venetia, Italia: Cel mai cunoscut oras din aceasta lista este Venetia cea strabatuta de canale care impart orasul in 118 insulite.

Vauban, Germania: Acest oras a fost planuit sa fie sustenabil si prietenos cu mediul inconjurator, iar primaria a gandit inca de la inceput ca in centrul orasului sa nu intre masini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#orase fara masini, #orase interzis masini , #verde