Oras din Romania iluminat ecologic - Guvernul elvetian da aproape 5,8 milioane de lei

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 13:253482 citiri
Oras din Romania iluminat ecologic - Guvernul elvetian da aproape 5,8 milioane de lei
Foto: Facebook/I Love Cluj

Orasul Cluj-Napoca va fi iluminat ecologic, cu becuri LED, iar cea mai mare parte a fondurilor vor veni de la guvernul elvetian.

Sistemul va fi montat pe 22 de strazi, iar primaria spera sa reduca la jumatate factura la curent, economisand peste 65.000 de euro anual, informeaza Digi 24.

Proiectul costa 6,8 milioane de lei, iar guvernul elvetian va contribui cu 85% din aceasta suma, adica cu aproape 5,8 milioane de lei.

Celelalte fonduri vor fi asigurate din bugetul local.

In cadrul proiectului, vor fi schimbati peste 1.300 de stalpi de iluminat. De asemenea, va fi implementat si un sistem de comanda si control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru 4 birouri din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

"Acestea se vor echipa cu senzori de prezenta si lumina, care vor tine cont de nivelul de iluminare naturala, respectiv de gradul de ocupare al incaperii", mai arata sursa citata.

Elvetia da 5 milioane de euro pentru iluminatul public din Suceava

Similar, autoritatile elvetiene vor finanta modernizarea iluminatului public din orasul Suceava cu 6,4 milioane de franci elvetieni, adica aproximativ cinci milioane de euro.

Primarul orasului, Ion Lungu, a declarat recent ca acesta este primul proiect de energie durabila din tara noastra realizat prin Programul de cooperare Romania-Elvetia

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News