Oamenii de stiinta, alarmati de acidificarea Oceanului Arctic

Marti, 07 Mai 2013, ora 11:43
3017 citiri
Oamenii de stiinta, alarmati de acidificarea Oceanului Arctic

Gazele cu efect de sera cresc nivelul acidului din Oceanul Arctic intr-un procent mult mai mare comparativ cu apele aflate in emisfera sudica.

"Ceea ce stim este ca procesul de acidificare a oceanului este mult mai puternic in cazul Oceanului Arctic comparativ cu apele aflate in emisfera sudica", spun cercetatorii de la University of British Columbia, citati de CTV News.

Oceanul Arctic devine astfel un sistem de avertizare pentru ceea ce s-ar putea intampla cu celelalte formatiuni de apa ale planetei. Oamenii de stiinta nu cunosc insa foarte multe lucruri despre apele din emisfera nordica din punct de vedere biologic.

Raportul de acidificarea apelor Oceanului Arctic va fi prezentat saptamana viitoare in cadrul unei intalniri din Suedia a membrilor Consiliului Arctic, din care fac parte opt tari care incercuiesc Polul Nord. In timpul acestei intalniri, Canada isi va asuma presedintia acestei organizatii pentru doi ani.

Procesul de acidificare a oceanului apare atunci cand dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera, este absorbit de apa. Gazul dizolvat formeaza un acid slab care poate schimba nivelul aciditatii pe suprafete mari ale oceanului.

In plus, apele din emisfera nordica sunt mult mai expuse gazelor din atmosfera din cauza ca nivelul ghetii scade si cantitati ridicate de apa proaspata provenind din rauri precum Mackenzie din Canada sau Lena din Rusia reduc capacitatea oceanului de a scadea aciditatea.

In prezent, unele ape ale Oceanului Arctic sunt atat de acide incat animalele se confrunta cu probleme atunci cand vor sa isi amenajeze cuiburile, care sunt construite in mare parte din carbonat de calciu.

Efectele aciditatii ridicate se simt deja in zona Canadei.

Per ansamblu, nivelul aciditatii din oceanele globului a crescut cu 30% in ultimii 200 de ani. Insa cercetatorii nu pot oferi cifre in ceea ce priveste nivelul aciditatii din Oceanul Arctic si nici nu pot prevedea cat de repede se va agrava aceasta situatie sau cat de grava este. Nivelul aciditatii variaza puternic de la un loc la altul, iar cercetatorii nu au suficiente informatii despre Oceanul Arctic.

Insa acestia avertizeaza ca anumite specii de pesti printre care se numara si codul vor fi afectate. Insa daca o parte a unui ecosistem este afectata, activitatea intregului ecosistem va avea de suferit.

Aproximativ 10% din cantitatea de peste de la nivel mondial provine din Oceanul Arctic. Supravietuirea populatiilor indigene din Nord depinde insa de resursele maritime.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gaze cu efect sera, #acidificare Ocean Arctic, #Ocean Arctic poluare, #nivel acid Ocean Arctic , #emisii CO2