Ministrul Mediului anunta in ce conditii va fi reintrodusa taxa auto. Variantele posibile: impozit local sau rovignieta

Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 09:33
4936 citiri
Ministrul Mediului anunta in ce conditii va fi reintrodusa taxa auto. Variantele posibile: impozit local sau rovignieta
Foto: Pixabay (Arhiva)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni seara, 11 ianuarie, ca in Romania nu exista in acest moment nicio taxa de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon. Acesta spune ca au existat mai multe incercari de a fi introdusa o astfel de taxa, sub diferite nume, taxa auto, taxa de poluare, insa au esuat toate, din cauza neregulilor juridice.

Barna a dat exemplul defunctei taxe de prima inmatriculare care a fost declarata ilegala, iar statul roman a fost obligat sa returneze banii oamenilor.

"Daca va exista o noua taxa, va fi implementata in felul urmator. Va fi discutata cu Comisia Europeana si vom strange toate know-how-urile (informatiile) si toate exemplele pozitive din Uniunea Europeana, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a avea o taxa ilegala. In Europa exista trei tari care nu au nicio interventie pe aceasta problema, restul de 24 au fel de fel de sisteme in implementare.

Romania trebuie sa decida daca vrea sa faca parte din grupul tarilor care nu au nicio taxa, sau din grupul de 24 unde se incearca prin diverse sa taxeze poluarea", a declarat Tanczos Barna (UDMR), la Antena 3.

Consultarea publica

Intrebat daca va introduce aceasta noua taxa auto in acest an, ministrul Mediului a spus ca va face o consultare publica, va analiza variantele din UE si va lua decizia impreuna cu societatea civila, Guvernul si ministerul Mediului.

"Daca astazi eu v-as spune ca introduc o anumita taxa, as face greseala pe care au facut-o ceilalti minstri, care au introdus o taxa, s-a pierdut la Curtea Europeana de Justitie si s-au dat banii inapoi. Daca va exista o taxa pe mediu, nationala sau locala, trebuie sa fie sigura din punct de vedere juridic si sa aiba efecte suficiente.

Vom demara discutii inclusiv cu producatorii auto, inclusiv cu comerciantii auto, pentru ca nu putem sa bulversam piata, dar Romania trebuie sa decida, DA sau NU", a spus ministrul Mediului.

Variantele posibile

Tanczos Barna a oferit si cateva variante ale viitoarei taxe auto.

"Variantele posibile sunt: impozit local diferentiat, rovignieta, emisiile stabilite de producatorul auto in functie de motor. Masura trebuie sa duca la reducerea poluarii.

Obiectivul este scaparea de infringement si reducerea poluarii in marile orase.

In acest an vom avea consultare publica, discutii cu Comisia Europeana pentru legislatie si prezentarea unor variante Guvernului," conchide Barna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#taxa auto, #taxa auto Romania, #ministrul mediului taxa auto , #stiri mediu