Mediul nostru ne otraveste, asa cum si noi il otravim pe el

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 19:40
1399 citiri
Mediul nostru ne otraveste, asa cum si noi il otravim pe el
Foto: Arhiva

La nivel teoretic, se scriu multe despre poluare, se fac estimari, se prezinta calcule, dar, la nivel practic planeta este tot mai poluata, iar zonele "curate" au ajuns sa fie raritati.

La nivel practic, adesea, impactul poluarii ne deranjeaza, dar, alteori, nu ne dam seama de el decat atunci cand iesim in weekend la munte si ne izbeste un aer curat, despre care am si uitat ca exista.

La nivel de curiozitate, merita sa ne aplecam atentia asupra unor cazuri bizare prin natura lor, dar neasteptate si semnificative pentru ceea ce reprezinta ele.

Exemple care ingrijoreaza

1. O cantitate de 4 litri ulei de motor uzat varsat in 4 milioane litri de apa potabila poate contamina otravitor toata apa. Aceasta reprezinta cantitatea recomandata a fi bauta de circa 5.000 oameni intr-un an.

2. O locuinta medie emite de doua ori mai mult dioxid de carbon pe an decat un automobil mediu, folosit zilnic.

3. Aerul din incaperile locuintelor este, in medie, cu 25% mai poluat decat cel din exterior. Daca tinem seama ca, cel putin in mediul urban, ne petrecem 90% din timp in casa, este lesne de inteles ce importanta are permanenta aerisire a incaperilor.

4. In California, a fost organizata "sambata mucurilor de tigara", cand un grup numeros de voluntari s-a oferit sa adune acest deseu, pentru evaluare. Intr-o singura zi, au fost adunate 339.000 mucuri de tigara. Nimeni n-a putut aduna si fumul expirat de cei care fumasera cele 339.000 tigari - si, cu atat mai putin, cel neexpirat si ramas in plamani.

5. Un studiu elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OSM) a aratat ca aerul din orasul Cairo este atat de poluat incat, respirandu-l timp de 24 ore, efectul este echivalent cu fumarea unui pachet de tigari.

6. Ambalajele de aluminiu aruncate in America, intr-o luna, sunt echivalente in greutate cu aluminiul din intreaga flota civila aeriana a SUA.

7. Scutecele de tip "pampers" aruncate la deseuri in tarile dezvoltate reprezinta aproape 1% din totalul deseurilor, iar descompunerea lor naturala dureaza 250 de ani.

8. Intr-o singura ora, in SUA sunt golite si apoi aruncate 2 milioane ambalaje din plastic de tip PET. Recuperarea acestora nu este solutionata decat partial.

9. Banca Mondiala a stabilit ca, in 3.200 orase ale lumii care au peste 100.000 locuitori, poluarea este atat de intensa incat ea provoaca decesul, anual, a 1,4 - 6 milioane persoane. Efectele nocive provin de la compusi ai sulfului, NO2, CO, ozon, benzen particule de hidrocarburi aromatice policiclice si altele.

Si exemple care ne consoleaza

1. La fiecare 40 km parcursi, un automobil elibereaza 0,5 kg gaze arse. Acum 50 de ani, un automobil construit, la nivelul acelor vremuri, elibera de 20 ori pe atata.

2. Padurile virgine din zona Amazonului emit 20% din oxigenul intregii planete. Deocamdata, nici un factor poluant nu ameninta acest oxigen.

3. Aerul cel mai pur aflat intr-o zona locuita de oameni se afla pe insula Tasmania in apropierea coastelor australiene. Relativ la fel de pur era aerul intregii planete acum cateva sute de ani.

4. Consumatorii din SUA pot alege apa plata preferata dintr-o paleta de 600 branduri diferite. Este greu de spus cum deosebesc consumatorii aceste sortimente, dupa gust.

5. Expertii au stabilit ca cea mai buna apa potabila din reteaua urbana a lumii este cea distribuita in orasul Los Angeles.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#stiri poluare, #poluare aer, #poluare apa , #stiri mediu