Lumea mai are uraniu pentru 100 de ani, in Romania resursele sunt aproape epuizate

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:38
3648 citiri
Lumea mai are uraniu pentru 100 de ani, in Romania resursele sunt aproape epuizate
Foto: Arhiva

Chiar daca pare un vis tot mai indepartat, constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda are cel putin un argument economic favorabil.

Resursele mondiale si productia de uraniu sunt in crestere, iar specialistii apreciaza ca, in ciuda accidentului de la Fukushima, capacitatea de generare de energie electrica nucleara va creste de la 375 GWe net (la sfarsitul anului 2010) la 540 GWe net sau chiar 746 GWe net, in functie de cerere, pentru anul 2035.

Ce loc va ocupa Romania in aceasta ecuatie nu se stie inca, cu toate ca strategia energetica pune un accent foarte mare pe energia nucleara, relateaza Energy Center.

Un lucru este cert in momentul de fata. Rezervele de uraniu ale Romaniei, candva cele mai mari din Europa, pot asigura, in cel mai bun caz, functionarea reactoarelor 1 si 2 (deja in activitate), dar nu mai pot satisface deschiderea unor noi reactoare.

Aparent, nu pare a fi o piedica pentru energetica nucleara romaneasca, atata vreme cat la nivel mondial nu se pune inca problema unei penurii de uraniu. Guvernul roman a inceput, de altfel, discutiile cu cel mai mare producator mondial de uraniu-Kazahstan, in vederea unui import de uraniu necesar reactoarelor 3 si 4.

Conform buletinului Foratom, resursele de uraniu si productia sunt in crestere la nivel mondial, in paralel cu intensificarea masurilor de crestere a securitatii in aprovizionarea pe termen lung. Acest lucru este confirmat si de catre Agentia pentru Energie Nucleara si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

Cititi mai mult despre Lumea mai are uraniu pentru inca 100 de ani, in Romania resursele sunt aproape epuizate pe Energy Center.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#resurse uraniu Romania, #energie electrica nucleara , #energia nucleara