Locul unde oamenii inca mananca alimente radioactive, la 30 de ani de la un dezastru nuclear

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 15:31
4591 citiri
Locul unde oamenii inca mananca alimente radioactive, la 30 de ani de la un dezastru nuclear
Foto: Google Maps

Criza economica e a lovit Rusia, Ucraina si Belarus este motivul pentru care testele pentru verificarea nivelului de radiatii din Cernobil au fost sistate. In consecinta, locuitorii din acea zona continua sa manance alimente si sa bea lichide care contin un nivel prea ridicat de radiatii.

Avertismentul vine de la activistii de la Greenpeace, informeaza Reuters.

Acestia au facut mai multe teste si au descoperit o prezenta semnificativa a izotopilor radioactivi precum cesiu-137 si strontiu-90, chiar daca dezastrul nuclear a avut loc in urma cu 30 de ani.

Problema este ca si mancarea este iradiata.

"E vorba de ceea ce mananca si de ceea ce beau. E vorba de lemnul folosit pentru constructii si pe care il ard pentru a se incalzi", se arata in raportul Greenpeace despre radiatiile de la Cernobil.

30 de ani de la accidentul de la Cernobil. Concluzia? Omul e mai periculos decat un dezastru nuclear

Insa de ce situatia nu a fost tinuta sub control in ultimii ani? Documentul arata ca Ucraina "nu mai are suificiente fonduri sa finanteze programele necesare pentru protejarea celor care locuiesc acolo. Iar acest lucru inseamna ca expunerea la radiatii poate creste".

Tara vecina Romaniei trece printr-o perioada dificila din punct de vedere economic, dar se si confrunta cu efectele conflictului armat din est, alimentat de insurgentii pro-rusi. De asemenea, nici Belarus sau Rusia nu pot da o mana de ajutor din cauza problemelor financiare.

Exista unele surse de hrana - cum ar fi campurile cu grau - unde nivelul de radiatie a crescut in ultima perioada.

"Iar asa cum contaminarea ii va insoti pe acesti oameni in deceniile ce vor urma, la fel se va intampla si cu efectele pe care radiatiile le au asupra sanatatii lor. Mii de copii, inclusiv cei care s-au nascut la 30 de ani dupa catastrofa de la Cernobil, beau inca lapte contaminat", potrivit raportului.

Greenpeace mai aminteste ca in zona respectiva traiesc 5 milioane de oameni, iar cea mai grava situatie se afla in paduri, deoarece copacii au absorbit radiatiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#cernobil alimente radioactive, #Cernobil mancare radioactiva, #Cernobil bautura radioactiva , #energia nucleara